Is koffie gezond?

Is koffie gezond?

Ik hou enorm van koffie. Maar er is nogal wat discussie over of koffie gezond is en veel mensen raden aan om koffie te vermijden om verschillende redenen zoals cortisol productie, zuurgraad en hartgezondheid. Veel van deze redenen zijn op basis van proefdierstudies of geheel speculatief. Maar wat zegt onderzoek uitgevoerd op ons homo sapiens?

Verschillende cohort studies laten zien dat koffie consumptie vele voordelen heeft. Er is een niet lineaire relatie tussen koffie consumptie en een 17% lager sterfterisico, 19% lager risico op sterven aan cardiovasculaire aandoeningen en 15% minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een hogere cafeïne consumptie was gerelateerd aan een 18% lager risico op het ontwikkelen van kanker. Koffie vermindert ook het risico op chronische leveraandoeningen met 15%. Matige koffieconsumptie kan mogelijk het risico op de ziekte van Alzheimer zelfs met 32% verminderen, maar hogere consumptie kan het risico iets ( ~4%) verhogen.

Veel onderzoeken geven aan dat het drinken van koffie voordelen biedt voor je gezondheid. Het helpt bij het verminderen van vetmassa en verbeteren van suikerhuishouding wat natuurlijk handig is om diabetes type 2 te voorkomen of tegen te gaan. Daarnaast presteer je beter bij cognitieve taken en het concentratievermogen neemt toe. Verder worden ook je fysieke sportprestaties er beter door zoals je sprintvermogen.

Nadelen van koffie drinken

Genoeg redenen om koffie te drinken lijkt me. Maar kleven er ook nadelen aan het drinken van koffie? Er werd wel eens een verband tussen koffieconsumptie en longkanker te bestaan, maar na correctie voor andere leefstijlfactoren, m.n. roken, bleek dit effect weg te vallen. Uiteraard heeft het drinken van koffie een verstorend effect op onze slaap, met alle nadelen van dien. Echter als je op tijd stopt met het drinken van koffie, in ieder geval 6 uur voordat je gaat slapen, maar afhankelijk van de persoon misschien zelfs langer, dan verstoort cafeïne je slaap niet.

Hoeveel koffie is dan gezond? Vrijwel alle hier besproken onderzoeken bekeken een dagelijkse consumptie van 3-4 koppen koffie per dag. In het geval van het risico op Alzheimer zag men dat consumptie van 1-2 koppen het meeste risicobeperkend werkt. Het drinken van meer dan 4 werkte averechts. Kortom blijf lekker koffie drinken, bij voorkeur zwart natuurlijk vanwege het aantal calorieën dat je dan niet binnen krijgt. Daarbij denken mensen dan (onterecht) dat je een psychopaat bent, zo hou je iedereen scherp.

Referenties:

-Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ (Clinical research ed.), 359, j5024.

-Ding, M., Bhupathiraju, S. N., Satija, A., van Dam, R. M., & Hu, F. B. (2014). Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation, 129(6), 643–659.

-Yu, X., Bao, Z., Zou, J., & Dong, J. (2011). Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC cancer, 11, 96.

-Bravi, F., Tavani, A., Bosetti, C., Boffetta, P., & La Vecchia, C. (2017). Coffee and the risk of hepatocellular carcinoma and chronic liver disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European journal of cancer prevention : the official journal of the European Cancer Prevention Organisation (ECP), 26(5), 368–377.

-Galarraga, V., & Boffetta, P. (2016). Coffee Drinking and Risk of Lung Cancer-A Meta-Analysis. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention : a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology, 25(6), 951–957.

-Nila, I. S., Villagra Moran, V. M., Khan, Z. A., & Hong, Y. (2023). Effect of Daily Coffee Consumption on the Risk of Alzheimer’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of lifestyle medicine, 13(2), 83–89.

-Alperet, D. J., Rebello, S. A., Khoo, E. Y., Tay, Z., Seah, S. S., Tai, B. C., Tai, E. S., Emady-Azar, S., Chou, C. J., Darimont, C., & van Dam, R. M. (2020). The effect of coffee consumption on insulin sensitivity and other biological risk factors for type 2 diabetes: a randomized placebo-controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 111(2), 448–458.

-Kim, H., Kang, S. H., Kim, S. H., Kim, S. H., Hwang, J., Kim, J. G., Han, K., & Kim, J. B. (2021). Drinking coffee enhances neurocognitive function by reorganizing brain functional connectivity. Scientific reports, 11(1), 14381.

-Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Roelofs, E. J., Hirsch, K. R., & Mock, M. G. (2016). Effects of coffee and caffeine anhydrous on strength and sprint performance. European journal of sport science, 16(6), 702–710.

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp