Kettlebell training verbetert maximale en explosieve kracht

Kettlebell training is een van de klassieke vormen van krachttraining en wordt op het moment weer populairder. Kettlebell training wordt van oudsher, net als training met dumbbells en halters, uitgevoerd om spierkracht te vergroten. Kettlebell training wordt tegenwoordig steeds meer toegepast als sportspecifieke training voor atleten die zowel spierkracht als het snel opbouwen van spierkracht willen verbeteren.

In een studie die binnenkort wordt gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research hebben onderzoekers van de Universiteit van Chichester Verenigd Koninkrijk onderzocht of kettlebell training inderdaad een effectieve trainingsmethode is om de zogenaamde explosiviteit van sporters te vergroten.

Een groep van 21 jonge mannen werden opgedeeld in twee groepen. De ene groep voerde sprongsquat training uit, een bewezen effectieve methode om kracht en explosiviteit te vergroten en diende als controlegroep. De andere groep voerde een kettlebell training uit. Beide groepen trainden tweemaal per week gedurende zes weken. Voor de start en na afloop van het trainingsprogramma werden de deelnemers getest op maximale kracht door middel van een 1 Repetition Maximum Half Squat en explosiviteit door middel van vertical spronghoogte.

De deelnemers in de kettlebell groep lieten een toename van 12% in maximale kracht zien en een toename van 15% in maximale spronghoogte. De controlegroep die traditionele sprongsquat training uitvoerde liet een toename van 7,7% in maximale kracht zien en een toename van 24% in verticale spronghoogte. De verschillen tussen de groepen waren echter niet significant.

Volgens de onderzoekers geeft dit onderzoek aan dat kettlebell training een goed alternatief is voor traditionele sprongsquat training om zowel kracht als explosiviteit te vergroten en dus een belangrijke rol kan spelen in sportspecifieke training. Wel wordt benadrukt dat toenames in kracht en explosiviteit erg bewegingsspecifiek zijn. Wat wil zeggen dat hoe meer de training lijkt op de sport waarvoor men traint, hoe groter de impact van de training op de sportprestaties kan zijn.

Referenties:

-Lake, J., Lauder, M. Kettlebell swing training improves maximal and explosive strength. Journal of Strength and Conditioning Research, 2012, in druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp