Krachttraining bij hartrevalidatie: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Voor patiënten in een programma voor hartrevalidatie wordt aerobe training sterk aangeraden. Krachttraining heeft ook bewezen positieve effecten omdat, het spierkracht en spieruithoudingsvermogen, dagelijks functioneren, onafhankelijkheid en kwaliteit van leven verbetert. In een studie die in oktober wordt gepubliceerd in Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, vergeleken onderzoekers twee krachttrainingsprogramma’s van verschillende intensiteit in combinatie met aerobe training. Ze vonden dat een hoger volume krachttraining op lagere intensiteit in combinatie met aerobe training geen extra voordelen biedt.

“Onze gegevens laten zien dat het voor hartpatiënten geen voordelen biedt om twee keer per week 3 series van 15 herhalingen van 10 verschillende oefeningen in plaats van 2 series van 12 herhalingen uit te voeren. zegt Dr. Serge von Duvillard, directeur van het Applied Physiology Laboratory. “Verder liet de combinatie van krachttraining met traditionele aerobe training tijdens hartrevalidatie grote lichamelijke verbeteringen zien qua fitheid en daarbij verminderde het cardiovasculaire risicofactoren. Met het oog op begeleidingstijd, trainingsduur en apparatuurgebruik is het toepassen van het 2×12 herhalingen krachttrainingsmodel effectief en efficiënt.”

Onderzoekers vergeleken de effectiviteit van krachttraining gecombineerd met aerobe training in een hartrevalidatie setting. De 295 patiënten werden willekeurig verdeeld in 2 groepen die twee verschillende krachttrainingsprogramma’s volgden. Elke krachttrainingssessie bestond uit 10 verschillende oefeningen en de 2 groepen voerden of 2 sets van 12 herhalingen uit of 3 sets van 15 herhalingen, gedurende 2 sessies per week. De patiënten met het hogere aantal herhalingen voerden dus effectief ongeveer 2x zoveel training uit als de andere groep. Alle patiënten voerden matig intensieve aerobe training uit die bestond uit 6 keer per week fietsen en 5 keer per week lopen gedurende de 26 dagen durende revalidatieperiode.

Beide groepen lieten gelijke verbeteringen zien in trainingscapaciteit, spierkracht en bloedwaarden ongeacht het trainingsvolume. Bloedlipiden en andere cardiovasculaire risicofactoren verbeterden in het algemeen en de maximale zuurstofopname steeg met 11%. Er waren bescheiden, maar significante dalingen in rusthartfrequentie en systolische en diastolische bloeddruk. Samen wijzen deze resultaten op een daling van het risico op hartcomplicaties, in combinatie met verbeteringen in verschillende fysiologische prestatievariabelen die zouden moeten leiden naar een verbeterde kwaliteit van leven. De patiënten in deze studie ervaarden geen negatieve effecten zoals een verhoging in bloeddruk, hartfrequentie of complicaties als gevolg van de krachttraining.

Bron: Science Daily

Referentie:

Robert Berent, Serge P. von Duvillard, Stephen F. Crouse, Helmut Sinzinger, John S. Green, Peter Schmid. Resistance Training Dose Response in Combined Endurance-Resistance Training in Patients With Cardiovascular Disease: A Randomized Trial. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 2011; in druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp