Krachttraining: Het verschil tussen mannen en vrouwen

Krachttraining: Het verschil tussen mannen en vrouwenPull ups

Hoewel veel mannen hard trainen in de sportschool om spiermassa op te bouwen willen ook een steeds groter aantal vrouwen er atletischer uitzien. Van oudsher wordt gezegd dat vrouwen minder makkelijk spiermassa opbouwen dan mannen vanwege onder andere een lagere testosteron concentratie. Maar is dit wel zo? Onderzoekers uit Brazilië, Verenigd Koninkrijk verenigden hun krachten en voerden het volgende onderzoek uit.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

Er werden 44 mannelijke en 47 vrouwelijke studenten gerekruteerd. Alle deelnemers waren ongetraind bij aanvang van het trainingsprogramma. Voordat de studenten begonnen aan de trainingsperiode werden ze getest op maximale kracht in de armbuigers omdat dit een simpele krachttest is om te herhalen. Het trainingsprogramma duurde 10 weken en bestond uit twee trainingen per week. Er werd getraind met een gewicht dat tussen de 8 en 12 herhalingen per serie toeliet en er werden per oefening 3 series uitgevoerd.

Wat waren de resultaten?

Krachttoename vrouwen en mannen

Figuur 1: Krachttoename in armbuiger kracht. (In: Nm)

 

Na 10 weken trainen vonden de onderzoekers voor de mannen een significante toename in spierkracht van 11,61%. De vrouwen lieten een krachttoename van 11,76% zien. De relatieve toenames in spierkracht verschilden niet van elkaar tussen mannen en vrouwen.

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat vrouwen hun kracht relatief net zo snel kunnen laten toenemen als mannen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Wanneer vrouwen op dezelfde intensiteit trainen als mannen zal de kracht relatief net zo snel toenemen als bij mannen. Let erop dat dit niet betekent dat vrouwen net zo snel absolute kracht opbouwen. De kracht waarmee vrouwen beginnen ligt gemiddeld veel lager dan bij mannen. Een gelijke relatieve toename in kracht betekent dan dat de toename in absolute kracht (dus het gewicht of de weerstand waarmee getraind wordt) sneller toeneemt bij mannen dan bij vrouwen.

Referentie

-Gentil, P., Steele, J., Pereira, M.C., Castanheira, R.P.M., Paoli, A., Bottaro, M. Comparison of upper body strength gains between men and women after 10 weeks of resistance training. PeerJ  4:e1627 https://doi.org/10.7717/peerj.1627

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram