Krachttraining vermindert risico op diabetes

Trainen met gewichten vermindert bij mannen het risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health en de University of Southern Denmark.

De onderzoekers volgden gedurende 18 jaar 32.000 mannen, waarvan er 2300 last kregen van diabetes mellitus type 2. Van deze mannen werd bijgehouden hoeveel en wat voor training ze uitvoerden en de hoeveelheid lichamelijke (in)activiteit, zoals bijvoorbeeld t.v. kijken en consumptiegedrag dat van invloed is op de gezondheid zoals roken.

Ze ontdekten dat vijf keer per week een halfuur trainen met gewichten het risico op diabetes met 34% deed afnemen. Zelfs minder vaak bewegen heeft een positief effect: wekelijks een uur krachttraining verminderde de kans op diabetes met 12 procent. Ter vergelijking, tot een uur cardiotraining per week geeft een 7% lager risico, 60-149 minuten 31% minder risico en meer dan 150 minuten cardiotraining per week resulteerde in 52% minder risico.

Een combinatie van beide is het meest effectief. Uit het onderzoek bleek dat mannen die zowel aan cardio- als aan krachttraining doen, hun risico op diabetes met 59% verkleinen. Of trainen met gewichten bij vrouwen hetzelfde resultaat geeft, is niet onderzocht.

Deze resultaten zijn van belang omdat cardiotraining, zoals hardlopen of fietsen, niet voor iedereen is weggelegd. Voor mensen die minder mobiel zijn, is trainen met gewichten een andere optie. “Veel mensen hebben moeite met het volgen of volhouden van cardiotraining. Deze nieuwe resultaten suggereren dat krachttraining een goed alternatief is”, aldus onderzoeker Anders Grøntved.

Zie ook: Diabetes en trainen: is het verstandig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp