Krachttraining voorkomt Metabool Syndroom

Het aantal mensen met Metabool Syndroom in de Westerse samenleving neemt sterk toe als gevolg van een ongezonde leefstijl. Mensen met Metabool Syndroom hebben verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hieronder vallen vijf symptomen: obesitas, problemen met de bloedsuikerhuishouding of diabetes mellitus type 2, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en een te hoge concentratie vetzuren in hun bloed. Wanneer men drie van deze vijf risicofactoren heeft, lijdt men aan Metabool Syndroom. Vanwege het toenemend aantal mensen dat hieraan lijdt en de gezondheidsrisico’s die hieraan vast zitten hebben wetenschappers van de Universiteit van North Florida gekeken naar het verband tussen het ontwikkelen van Metabool Syndroom en het regelmatig uitvoeren van krachttraining.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers hebben meer dan 5600 mannen en vrouwen van 20 jaar of ouder laten onderzoeken op de kenmerken van Metabool Syndroom. Daarnaast werden de proefpersonen ondervraagd over hoeveel en wat voor fysieke activiteit en training ze uitvoerden. Voor de volledigheid werden ook andere leefstijlgewoonten zoals voeding en rookgedrag ondervraagd en werd er rekening gehouden met sociaal economische status en genoten opleiding.

Wat waren de resultaten?

De resultaten van het onderzoek zijn weergegeven in de grafiek hieronder.

Wanneer mensen regelmatig krachttraining uitvoerden, was het risico op het ontwikkelen van Metabool Syndroom 37% lager.

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat krachttraining een effectieve en goed toepasbare manier was om het risico op Metabool Syndroom te verlagen. Hierdoor is het mogelijk om het aantal patiënten dat uiteindelijk Diabetes Mellitus Type 2 of hartproblemen krijgt sterk te verminderen. De onderzoekers willen met deze studie vooral benadrukken dat krachttraining grote gezondheidsvoordelen kan hebben en zeker voor mensen met een verhoogd risico op dit soort aandoeningen belangrijk is.

Wat betekent dit in de praktijk?

Mensen met (risico op) hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus en/of obesitas worden aangeraden om regelmatig krachttraining uit te voeren om zo hun gezondheid te verbeteren.

Referentie:

-Magyari, P.M., Churilla, J.R. Association Between Lifting Weights and Metabolic Syndrome among U.S. Adults: 1999-2004 National Health and Nutrition Examination Survey. Journal of Strength and Conditioning Research 2012, 26, 11, 3113-3117.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram