Matig Tot Zeer Intensieve Training Beschermt De Hersenen

HersenenOuderen die regelmatig op matige of hogere intensiteit trainen hebben mogelijk minder risico op het ontwikkelen van zogenaamde ‘stille beroertes’, de eerste tekenen van een aandoening aan de bloedvaten van de hersenen. Dit stellen wetenschappers in een studie gepubliceerd in de online versie van Neurology®.
“Deze ‘stille beroertes’ zijn belangrijker dan de naam aangeeft, omdat ze verbonden worden aan een hoger risico op vallen en beperkte mobiliteit, geheugenproblemen en zelfs dementie en beroerte.” zegt onderzoeker en auteur Joshua Z. Wiley, van de Columbia Universiteit van New York en lid van de American Academy of Neurology. “Het stimuleren van ouder om gemiddeld tot hoog intensief te trainen kan een belangrijk methode zijn om hun hersenen gezond te houden.”
The studie bestond uit 1238 mensen die nog nooit een beroerte hadden doorgemaakt. De deelnemers vulden een vragenlijst in over hoe vaak en hoe intensief ze trainden bij aanvang van de studie. Na 6 jaar werd er een MRI scan gemaakt van de hersenen wanneer ze gemiddeld 70 jaar oud waren.
Totaal 43% van de deelnemers gaven aan dat ze niet regelmatig trainden; 36% voerde regelmatig laag intensieve activiteiten uit zoals golf, wandelen, bowlen of dansen; en 21% voerde regelmatig matig tot zeer intensieve activiteiten uit zoals tennis, zwemmen, fietsen, joggen of squash.
De hersenscans demonstreerden dat 197 deelnemers, 16% van het totaal, kleine breuken, of infarcten hadden doorgemaakt. De mensen die regelmatig matig tot zeer intensieve activiteiten uitvoerden, hadden 40% minder kans op deze stille beroertes dan de mensen die geen regelmatige inspanning hadden. Ook wanneer er gecorrigeerd werd voor andere vasculaire risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en roken, bleef het resultaat hetzelfde. Er was geen verschil tussen degenen die regelmatig lichte inspanning uitvoerden en degenen die geen regelmatige inspanning hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp