Meditatie en training verkorten verkoudheid en griep

Meditatie en training kunnen het aantal dagen dat mensen zich ziek voelen en werk missen als gevolg van infecties aan de luchtwegen zoals verkoudheid en griep drastisch verminderen. Dit wordt geconcludeerd op basis van een kleinschalige studie en vereisen nog verder onderzoek. “Maar als onze resultaten waar blijken te zijn kan dat grote gevolgen hebben,” zegt Dr. Bruce Barrett van de Universiteit van Wisconsin-Madison, die het onderzoek leidde.

Er zijn weinig manieren waarop verkoudheid kan worden voorkomen. Verkoudheid is een aandoening die, ondanks de milde symptomen, de maatschappij veel geld kost. “De enige preventieve maatregel die we nu ter beschikking hebben om verkoudheid te voorkomen zijn handen wassen en besmette mensen vermijden,” verteld Barret.

Eerder werk suggereerde dat mensen die trainen of weinig stress ervaren in het leven, minder kans hebben om ziek te worden. Om te testen of training en positief denken ziektes konden voorkomen, onderzochten Barret en collega’s 149 mensen die ze verdeelden over drie groepen.

Een groep volgde gedurende acht weken een meditatie programma, de tweede groep volgde een trainingsprogramma gedurende dezelfde periode en de derde groep kreeg geen speciale instructie en fungeerde als controle groep. De deelnemers in de trainings- of meditatie groep volgden één 2,5 uur durende sessie per week, naast vijf sessies van 45 minuten die ze zelf dienden uit te voeren.

De deelnemers in de trainingsgroep deden aan aerobic, fietsen, hardlopen of stevig wandelen. De meditatiegroep concentreerde zich op mindfulness, een meditatievorm waarbij de nadruk ligt op het bewust worden van stressreacties en bronnen van stress. Na de trainingsperiode, hielden de onderzoekers bij hoeveel mensen er in iedere groep ziek werden gedurende het griepseizoen.

Onder de mensen in de meditatiegroep kwamen 27 gevallen van infecties aan de bovenste luchtwegen voor. Dit was 26 in de trainingsgroep en maar liefst 40 in de inactieve controle groep. De mensen in de meditatiegroep rapporteerden daarnaast over het algemeen minder sterke symptomen. De mensen in zowel de meditatie- als de trainingsgroep waren, wanneer ze ziek werden, slechts vijf dagen ziek terwijl de mensen in de inactieve groep zich wel negen dagen ziek voelden.”

“Ik vermoed dat dit wordt veroorzaakt doordat ze beter om kunnen gaan met de symptomen,” zegt James Carmody, een mindfullness onderzoeker van de Universiteit van Massachusetts Medical School in Worcester, die verder niet betrokken was bij de studie.

Hij zegt dat wanneer mensen ziek worden, ze zich vaak richten op hoe onprettig hun symptomen zijn. “Aandacht besteden aan deze gedachten, zorgt ervoor dat ze zich alleen maar slechter gaan voelen. Met mindfullness leren mensen om hun aandacht niet op dit soort gedachten te laten hangen.”

De trainings- en meditatiegroepen misten ook minder werkdagen tijdens het onderzoek. De trainingsgroep had in totaal 32 ziektedagen als gevolg van verkoudheden en soortgelijke infecties en de meditatiegroep slechts 16. De controlegroep had er daarentegen 67.

“Deze studie bevestigd dat training en fysieke activiteit het aantal ziektedagen en de symptomen van infecties vermindert,” zegt David Nieman, professor van gezondheid en trainingswetenschappen van de Appalachian State University in Boone, North Carolina.

Nieman is een consultant voor Barrett voor subsidievoorstellen en ontdekte dat mensen die op vrijwel alle dagen van de week fysiek actief zijn, 40-45% minder ziektedagen opnemen.

Nieman zegt dat door inspanning het immuunsysteem beter in staat is om virussen en bacteriën die infecties kunnen veroorzaken eerder te detecteren en neutraliseren. “Het helpt het immuunsysteem z’n werk beter te doen, geen enkel medicijn of supplement heeft dezelfde preventieve effecten kunnen laten zien als deze.” zegt Nieman.

Er is geen vaccin om verkoudheid te voorkomen en geen medicijn om het te genezen. Griepvaccins kunnen 60-70% van de griepinfecties voorkomen bij gezonde mensen, zegt Barrett. Hij waarschuwt tegelijkertijd dat de studie de eerste in z’n soort is en de resultaten als voorlopig beschouwd moeten worden, voordat vast staat dat meditatie en training preventief ingezet kunnen worden zodat mensen niet meer ziek worden. Hiervoor zijn Barrett en z’n collega’s een nieuw onderzoek gestart met een groter aantal proefpersonen.

Bron: Fitness Science

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp