Meer testosteron bij oudere mannen zorgt voor minder verlies van spiermassa

In een recente studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism werd gevonden dat hogere testosteron concentraties leidden tot een verminderd verlies van spiermassa bij oudere mannen, vooral bij mannen die probeerden af te vallen. Bovendien zorgde een hogere testosteron concentratie voor minder krachtsverlies in het onderlichaam.

Verlies van spiermassa en spierkracht dragen bij aan verzwakking van het lichaam en leiden tot een grotere kans op vallen, beperkingen in mobiliteit en botbreuken. Mannen verliezen meer spiermassa en spierkracht tijdens het ouder worden dan vrouwen, wat aangeeft dat de regulatie van geslachtshormonen en met name testosteron, een rol speelt in de veranderingen van lichaamssamenstelling en fysiek functioneren. Het doel van de studie was om de relatie tussen testosteron concentraties en gezond ouder worden bij mannen te verduidelijken en vond dat hogere testosteron niveaus kunnen bijdragen aan het behoud van spiermassa tijdens het verouderen en spierzwakte kan voorkomen.

“Onze studie vond dat mannen van 65 jaar en ouder, met hogere testosteron concentraties minder spiermassa verloren, vooral in hun armen en benen, dan mannen met lagere testosteron concentraties.” zegt Dr. Erin LeBlanc van het Kaiser Permanente Northwest instituut in Portland en hoofdauteur van de studie. “Mannen met een hogere testosteron concentratie functioneerden ook beter en konden makkelijker opstaan vanuit een stoel.”

Voor deze studie gebruikten de onderzoekers gegevens van 1183 mannen ouder dan 65 jaar en onderzochten of hogere concentraties van geslachtshormonen gerelateerd konden worden aan een kleinere afname in spiermassa en beter behoud van fysiek functioneren in het dagelijks leven. De mannen werden gedurende 4,5 jaar gevolgd en beoordeeld op lichaamssamenstelling en fysiek functioneren in verschillende tests als knijpkracht van de hand, vermogen dat het onderlichaam kan leveren, loopsnelheid en opstaan vanuit een stoel zonder leuningen.

“De concentratie testosteron die mannen in hun lichaam hebben kan verlies van spiermassa en spierkracht tijdens het ouder worden tegengaan.” zegt LeBlanc. “Onze studie komt overeen met andere studies waarin verschillende belangrijke aspecten van gezond ouder worden, gerelateerd worden aan testosteron concentraties.”

Bron: Science Daily

Referenties:

-LeBlanc, E.S., Wang, P. Y. , Lee, C. G., Barrett-Connor, E., Cauley, J.A., Hoffman,  A. R., Laughlin, G. A., Marshall, L. M., Orwoll, E. S. Higher Testosterone Levels Are Associated with Less Loss of Lean Body Mass in Older Men. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp