Muziekkeuze na training bepalend voor herstel

Zowel professionele atleten als veel amateurs willen hun prestatievermogen verbeteren door middel van intensieve training of ze gebruiken supplementen waardoor ze harder kunnen trainen of sneller herstellen. Maar hoewel de hersenen een van de, zo niet de grootste prestatiebeperkende factor is, zijn de effecten van motiverende muziek niet veel onderzocht tot nu toe.

Omdat atleten tijdens wedstrijden niet naar muziek mogen luisteren, of dat het niet praktisch is om dit te doen, richt een studie aangestuurd door Michal Eliakim zich op de fysiologische effecten van motiverende muziek op het herstel na zware training.

Aan deze studie deden 20 jonge actieve mannen mee, die een zes minuten durende hardlooptest moesten uitvoeren op een snelheid corresponderend met hun maximale zuurstofopname. De hartfrequentie, ervaren vermoeidheid, aantal stappen en bloedlactaat concentratie werden op verschillende tijdstippen tijdens het herstel van deze inspanning gemeten. Bij iedere deelnemer werd de test tweemaal afgenomen, 1 keer met motiverende muziek en 1 keer zonder. Dit werd in willekeurige volgorde gedaan om eventuele leereffecten uit te sluiten.

Er werden geen verschillen gevonden in hartfrequentie tussen de 2 condities, maar motiverende muziek had wel een effect op de andere waarden. Het aantal passen tijdens de herstelperiode was hoger in de conditie met motiverende muziek, wat gepaard ging met een grotere daling in bloedlacataat concentratie en ervaren vermoeidheid. Met andere woorden, motiverende muziek stimuleert activiteit na training, waardoor het lichaam het in het bloed verzamelde lactaat sneller kan verwerken en ook sneller herstel ervaart.

De resultaten van deze studie kunnen belangrijke implicaties voor de praktijk hebben voor atleten die intensief moeten trainen. Als de snelheid van herstel kan worden vergroot, kan de trainingsintensiteit of het trainingsvolume ook worden verhoogd, waardoor sportprestaties kunnen toenemen en minder risico op overtraining. Verder onderzoek is echter noodzakelijk om te bepalen of dit mechanisme ook in de praktijk werkt.

Bron: Fitness-Science.org

Referentie

Eliakim, M, Bodner, E, Eliakim, A, Nemet, D, and Meckel, Y. Effect of motivational music on lactate levels during recovery from intense exercise. J Strength Cond Res, 2012, 26(1): 80–86.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp