Opvliegers voorkomen door training

Vrouwen in de menopauze die sporten ervaren minder opvliegers in de 24 uur na training volgens gezondheidsonderzoekers. Vrouwen die inactief zijn, of overgewicht of obesitas hebben hebben over het algemeen sterkere symptomen van opgemerkte opvliegers, stelt Steriani Elavsky, assistent professor Bewegingsleer op de Pensylvania State University.

Opgemerkte opvliegers hangen niet altijd volledig samen met echte opvliegers. Een groot deel van voorgaand onderzoek analyseerde alleen zelf-gerapporteerde opvliegers. Dit is de eerste studie waarbij onderzoekers keken naar objectieve tegenover subjectieve opvliegers.

Elavsky en collega’s bestudeerden 92 vrouwen in de menopauze met milde tot matige symptomen. In tegenstelling tot andere studies naar menopauze en opvliegers werden er vrouwen onderzocht die niet zelf hulp zochten voor hevige symptomen, maar die verder goed functioneerden. Hierdoor zijn de proefpersonen in deze studie representatief voor een grotere bevolkingsgroep.

De vrouwen waren tussen de 40 en 59 jaar oude, hadden gemiddeld 2 kinderen en ondergingen geen hormonale therapie. Tijdens analyse van de gegevens werden de vrouwen ingedeeld op basis van gezond gewicht of overgewicht/obesitas en op basis van fitheid.

De deelnemers droegen versnellingsmeters om hun fysieke activiteit te volgen en ze droegen sensoren op de huid om het vochtgehalte van de huid te meten. Elke deelnemer hield bij hoeveel opvliegers ze had gedurende een 15 dagen durende periode.

Door op twee manieren de opvliegers te meten, konden de onderzoekers de frequentie van de objectieve en subjectieve opvliegers vaststellen. Objectieve opvliegers vonden plaats wanneer de huidsensoren ze detecteerden, subjectieve opvliegers werden door de dames zelf bijgehouden.

“Volgens sommige fysiologisch onderbouwde theorieën zou fysieke activiteit en training de frequentie waarmee opvliegers plaatsvinden kunnen verhogen, omdat de kerntemperatuur van het lichaam toeneemt,” zegt Elavsky. In tegenstelling tot deze theorieën, vonden de onderzoekers dat wanneer de dames in de studie hadden getraind, ze minder opvliegers hadden en de symptomen minder erg waren. Dit effect vond echter in veel kleinere mate plaats wanneer de vrouwen overgewicht of obesitas hadden, minder fit waren of vaker dan gemiddeld opvliegers hadden.

Het is nog niet bekend of een vrouw door aanpassing van voedingspatroon en training kan afvallen en fitter worden en daardoor minder opvliegers meemaakt, maar het is een mogelijkheid die in toekomstig onderzoek bekeken moet worden, merkten de onderzoekers op.

“Voor vrouwen met milde tot matige opvliegers is er geen enkele reden om fysieke training te vermijden. De symptomen zullen niet erger worden, sterker nog het kan zelfs een zeer positieve invloed hebben en het is zeker de beste manier om de gezondheid te optimaliseren tijdens het ouder worden. Regelmatig actief worden en blijven als onderdeel van je leefstijl is de beste manier om op een gezonde manier ouder te worden, onafhankelijk of je opvliegers ervaart of niet.”

Bron: Fitness Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp