Power Chain Training vs Krachttraining

Maximale kracht en vermogen zijn erg belangrijk voor sporten waarbij kracht en snelheid van groot belang zijn zoals gewichtheffen en sprinten maar ook vele vechtsporten. Kracht- en vermogenstraining vormen dan ook al geruime tijd de basis van een effectief trainingsschema voor (top)sporters op die gebieden. Om goede resultaten te behalen met een training is het van groot belang om het juiste gewicht voor de oefening te kiezen. Echter wordt het maximale trainingsgewicht beperkt doordat spieren niet over hun gehele lengte even sterk zijn, maar op grote en zeer korte lengte minder kracht kunnen leveren dan halverwege (zie ook Kracht-lengte relatie van spieren). Door middel van het gebruiken van Power Chains bij halter oefeningen als de Squat en bankdrukken neemt het gewicht dat getild wordt toe naarmate de benen of armen verder strekken en sterker worden, wat leidt tot een intensievere training. Of dit ook leidt tot extra resultaat is in de onderstaande studie getest.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

Er werden 16 proefpersonen gerekruteerd voor deze studie. Alle proefpersonen hadden ruime ervaring met krachttraining om hun prestaties in hun hoofdsport Kung-Fu of worstelen te verbeteren (8 Kung Fu atleten en 8 worstelaars).

Metingen: Vooraf aan de studie en na afloop van de trainingsperiode werden de deelnemers getest op maximale kracht in het boven- en onderlichaam met behulp van een 1RM test in respectievelijk bankdrukken en squat. Het vermogen van het boven en onderlichaam werd vastgesteld met respectievelijk een Medicine bal werptest en een verticale spronghoogte test. Uit de uitkomst van de spronghoogte werd het maximale vermogen berekend. Daarnaast werd het vetpercentage middels een huidplooimeting vastgesteld en het lichaamsgewicht van de atleten met een weegschaal.

Training: De proefpersonen werden willekeurig verdeeld over twee groepen. De eerste groep voerde de oefeningen uit op de reguliere krachttraining manier. Dit hield in 3 series per oefening van 5 herhalingen op 85% van het 1RM met 2 minuten rust tussen de series. De andere groep maakte bij het bankdrukken en squatten gebruik van Power Chains, waardoor de weerstand aan het begin van de beweging overeenkwam met 85% van het 1RM maar gedurende de beweging opliep tot 100% van het 1RM wanneer de gehele Power Chain van de grond was (zie foto). Beide groepen trainden 3 maal per week gedurende 4 weken.

power chain training
Foto uit Ataee et al. 2014

 

Wat waren de resultaten?

De resultaten staan weergegeven in de figuren hieronder.

Figuur 1: 1RM Kracht
Figuur 1: Effecten op 1RM in kg.
Figuur 2 Effecten op vermogen bovenlichaam
Figuur 2: Effecten op vermogen bovenlichaam in m.
Figuur 3 Effecten op vermogen onderlichaam
Figuur 3: Effecten op vermogen onderlichaam in W.
Figuur 4 Effecten op lichaamsgewicht
Figuur 4: Effecten op lichaamsgewicht in kg.
Figuur 5 Effecten op lichaamsamenstelling
Figuur 5: Effecten op vetpercentage in %.

 

Na afloop van de trainingsperiode werd er alleen een significant verschil gevonden tussen de Power Chain groep en de reguliere krachttraining groep in maximale kracht in de squat oefening. Verder waren er geen significante verschillen tussen beide groepen. 

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat het trainen met kettingen die weerstand toevoegen tijdens het strekken van ledematen over het algemeen even effectief is als reguliere krachttraining op het gebied van maximale kracht in het bovenlichaam, maximaal vermogen in boven- en onderlichaam, lichaamsgewicht en vetpercentage. Volgens de resultaten van deze studie is echter wel effectiever in het ontwikkelen van maximale beenkracht. De reden hiervoor moet nog onderzocht worden.

Wat betekent dit in de praktijk?

Power chain training is minstens even effectief als reguliere krachttraining en kan een goede toevoeging zijn om maximale beenkracht te vergroten. De proefpersonen in deze studie waren al erg goed getraind en de trainingsperiode was aan de korte kant. Wellicht dat een langere trainingsperiode op meerdere vlakken een verschil kan laten zien in het voordeel van trainen met behulp van een Power Chain, echter verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Zie ook:

-Wat is Crossfit en waar kan ik het voor gebruiken?

-Wat is Occlusie Training en waar kan ik het voor gebruiken? 

Referentie:

-Ataee, J., Koozehchian, M.S., Kreider, R.B., Zuo, L. Effectiveness of accomodation and constant resistance training on maximal strength and power in trained athletes. Peer Journal 2014, 2, e441.

 
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram