Regelmatige training verbetert gezondheid nierpatiënten

Er zijn vele redenen te verzinnen waarom mensen die lijden aan een chronische nierziekte, een afnemende conditie hebben en in toenemende mate moeite krijgen bij het uitvoeren van alledaagse taken. Recent onderzoek toont aan dat verschillende symptomen tegengegaan kunnen worden met behulp van training, zelfs voor mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Door training is het mogelijk om het uithoudingsvermogen te vergroten, verder te lopen, de bloeddruk en hartfrequentie te normaliseren. Bovendien neemt de kwaliteit van leven toe als gevolg van deze effecten in vergelijking met nierpatiënten die niet trainen, volgens het artikel gepubliceerd in The Cochrane Library.

Chronische nierziekten zijn een wereldwijd gezondheidsprobleem. Nierziekten worden bij iemand vastgesteld als de nieren beschadigd en/of slecht werken gedurende een periode van meer dan 3 maanden. Er zijn vele oorzaken voor schade aan de nieren waaronder hoge bloeddruk, diabetes en reumatische aandoeningen. “Hun spieren hebben de neiging om snel uitgeput te raken, wat de mate van dagelijkse inspanning die ze uitvoeren, beperkt. Dit leidt echter weer tot een verminderde fitheid.” legt Susanne Heiwe van het Karolinska Institute uit Stockholm uit.

In de afgelopen 30 jaar zijn er vele studies uitgevoerd naar de effecten van training en inspanning bij patiënten met chronische nierziekten echter zijn er weinig wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen uit voortgekomen. Om dit gat op te vullen, bestudeerden Heiwe en haar collega, Stefan Jacobson de gegevens van 45 studies die aan de voorafgestelde inclusie criteria voldeden. Al deze studies tezamen bevatten gegevens over 1863 patiënten die deelnamen aan de onderzoeken.

Heiwe ontdekte dat zowel volwassenen met een chronische nierziekte die nog geen dialyse nodig hebben, als dialyse patiënten als mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan baat hebben bij training, maar dat verschillende soorten training leiden tot verschillende voordelen.

Patiënten die bijvoorbeeld cardiotraining uitvoerden op een hoge intensiteit gedurende 4 tot 6 maanden hadden vergeleken met de controle groep een significant verhoogde aerobe capaciteit. Andere studies lieten zien dat 3 maanden intensieve krachttraining leidde tot een toename in spierkracht, en wanneer de krachttraining onder toezicht van een instructeur plaatsvond, ook tot toenames in loopcapaciteit.

“Verder onderzoek is noodzakelijk zodat we kunnen ontdekken hoe trainingsprogramma’s kunnen worden opgezet zodat we de gewenste resultaten op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen behalen.” zegt Heiwe. Ze gelooft dat deze Cochrane review kan hulpverleners kan helpen vaker training voor te schrijven in de behandeling van nierziekten en vaker wetenschappelijk onderbouwde keuzes te maken over welke soort en intensiteit training voor te schrijven.

Tot nu zijn er vooral studies uitgevoerd naar de effecten van cardiovasculaire ofwel conditietraining programma’s bij nierziekten. “We willen nu meer weten over de effecten van krachttraining of een combinatie van kracht- en cardiotraininig in de behandeling van chronische nierziekten.” zegt Heiwe.

Bron: Science Daily

Referentie:

-Heiwe, S., Jacobson, S.H. “Regular exercise improves health of people with long-term kidney disease, study suggests.” ScienceDaily, 4 Oct. 2011. Web. 5 Oct. 2011.

Please follow and like us:
error0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube237
YouTube
Instagram0