Slaapkwaliteit wordt beïnvloed door fysieke activiteit

Mensen slapen significant beter en zijn alerter overdag als ze minstens 150 minuten trainen is de conclusie van een recente studie

Een representatieve steekproef van meer dan 2600 mensen van 18-85 vond dat 150 minuten matig intensieve tot zeer intensieve activiteit per week, 65% verbetering gaf in slaapkwaliteit. Mensen gaven aan dat ze zich minder slaperig voelden gedurende de dag, vergeleken met degenen die minder actief waren.

Deze studie, die gepubliceerd wordt in de december uitgave van Mental Health and Physical activity, onderstreept wederom het belang van fysieke activiteit en training ter ondersteuning van de gezondheid. Onder volwassenen in de Verenigde Staten heeft 35-40% van de bevolking problemen met in slaap vallen of met slaperigheid overdag.

“We keken naar de effecten van de richtlijnen voor fysieke activiteit voor cardiovasculaire gezondheid, maar het blijkt dat deze richtlijnen ook positieve effecten hebben op andere gezondheidsgerelateerde gebieden.”zegt Brad Cardinal, professor inspanningsfysiologie van de Oregon State University en een van de auteurs van de studie.

“Er is steeds meer bewijs dat een fysieke leefstijl kan dienen als een niet-farmaceutisch alternatief om de slaapkwaliteit te verbeteren.”

Na correcties voor leeftijd, BMI, gezondheidstatus, rookgedrag en depressie, was het relatieve risico dat iemand zich regelmatig slaperig voelt gedurende de dag 65 procent lager wanneer iemand voldeed aan de richtlijnen.

Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor het voorkomen van kramp in de benen (68% minder kans) en concentratieproblemen als gevolg van vermoeidheid (45% minder kans).

“Onze bevindingen laten het verband zien tussen regelmatige fysieke activiteit en slaperigheid overdag, wat impliceert dat iemand die regelmatig fysiek actief is productiever is op het werk of, in het geval van studenten, beter de aandacht bij de les kan houden.” zegt Paul Loprinzi, assistent professor van de Bellarmine University en hoofdauteur van de studie.

De boodschap die de auteurs aan de lezers willen meegeven is dat fysieke activiteit en training vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, waaronder beter slapen en hogere alertheid overdag.

“Fysieke activiteit is niet alleen goed voor de buikomvang en het hart, maar het kan  je ook helpen slapen”zegt Cardinal. “Er zijn ook nadelen. Het is natuurlijk makkelijker om een training over te slaan als je moe bent en wilt gaan slapen, maar het is beter voor je gezondheid op de lange termijn als je kiest voor het moeilijkere alternatief en gaat trainen.”

Bron: Medical Xpress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp