Slechts 1 minuut trainen per dag kan diabetes voorkomen

Onderzoekers van de Universiteit van Bath vroegen vrijwilligers om twee sprints van 20 seconden op een hometrainer uit te voeren, op drie dagen van de week. Na zes weken zagen de onderzoekers dat de insulinefunctie van de proefpersonen met 28% was verbeterd.

Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door een verminderde insulinefunctie waardoor het bloedsuiker gehalte naar gevaarlijke niveaus kan stijgen. Type 2 diabetes wordt vaak veroorzaakt door een sedentaire leefstijl.

Deze aandoening kan levensbedreigende complicaties aan hart en nieren veroorzaken en complicaties aan ogen en ledematen die kunnen leiden tot blindheid en zelfs amputatie van ledematen. De kosten voor de gezondheidszorg worden in het Verenigd Koninkrijk berekend op 1 miljoen pond per uur.

Regelmatige training kan helpen bij het reguleren van de bloedsuiker niveaus, maar door een gebrek aan tijd en gebrek aan motivatie krijgt 66% van de bevolking niet de benodigde fysieke activiteit die noodzakelijk is om redelijk gezond te blijven.

Dr Niels Vollaard, die de studie leidde zegt: “Onze spieren hebben suikervoorraden, ook wel glycogeen genoemd, om te gebruiken tijdens intensieve inspanning. OM deze aan te vullen na training, moet de spier suiker opnemen vanuit het bloed. Bij inactieve mensen is er voor de spieren geen noodzaak om dit te doen, wat leidt tot verminderde gevoeligheid voor insuline en hoge bloedglucose niveaus en, uiteindelijk, tot diabetes mellitus type 2.”

“We wisten al dat intensieve sprint- of interval training de insulinegevoeligheid kan verbeteren, maar we wilden onderzoeken of de trainingssessies makkelijker en korter gemaakt konden worden.”

In deze studie kon de weerstand van de trainingsfietsen snel worden verhoogd zodat de vrijwilligers gedurende korte tijd op heel hoge intensiteiten konden trainen dan dat ze anders zouden kunnen. Met een niet veeleisende warming up en cooling down besloeg de totale trainingstijd slechts 10 minuten.

Dr. Vollaard zegt: “Bij mijn weten, zijn er geen kortere en makkelijkere manieren om de spieren glycogeen te laten gebruiken dan met de korte sprints die werden toegepast in deze studie. Met deze sprints verbruikt men in 20 seconden meer glycogeen dan men met een matig intensieve aerobe training in een uur. Dit is een nieuwe manier van trainen, niemand heeft ooit een programma  onderzocht dat zo kort en gemakkelijk is en ook nog zulke gezondheidsvoordelen biedt. Op dit moment, is het alleen uitgevoerd in laboratorium conditie, maar er zijn weinig obstakels om een fiets te ontwikkelen voor gebruik in het fitnesscentrum die net zo snel weerstand kan opbouwen als de fiets in deze studie.”

Deze vorm van training is echter niet geschikt voor gewichtsverlies en verbetering in lichaamssamenstelling omdat de sprints te kort zijn om veel calorieën te verbranden, maar de algehele fitheid van de proefpersonen nam ook toe.

De studie, gepubliceerd in het European Journal of Applied Phsyiology wordt op dit moment uitgebreid met meer proefpersonen om te bepalen of de trainingssessie nog korter gemaakt kunnen worden.

Bron: Medical Xpress

Referenties:

-Metcalfe, R.S., Babraj, J.A., Fawk, S.G., Vollaard, N.B.J. Towards the minimal amount of exercise for improving metabolic health: benficial effects of of reduced-exertion high-intensity interval training. European Journal of Applied Physiology, in druk.

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://www.fitness-science.nl/nieuws/slechts-1-minuut-trainen-per-dag-kan-diabetes-voorkomen">
Twitter
YouTube206
YouTube
Instagram0