Squat-Training Helpt Kinderen Bij Afvallen

Ook onder kinderen neemt overgewicht steeds verder toe door een gebrek aan lichaamsbeweging en sport. Van krachttraining is bekend dat het een effectieve methode is om de lichaamssamenstelling te verbeteren en af te vallen, maar is voornamelijk onderzocht bij volwassenen. Wetenschappers uit Japan hebben daarom een studie opgezet naar de effecten van squat-training bij kinderen op hun lichaamssamenstelling.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers rekruteerden 94 jongens van 13 jaar oud die werden verdeeld over een trainingsgroep en een controle groep. De trainingsgroep voerde vier tot zes maal per week gedurende 8 weken squat-training onder begeleiding van personal trainers. Per trainingssessie voerden de kinderen 100 squats uit met alleen hun eigen lichaamsgewicht. De controle groep trainde niet, maar mocht doorgaan met eventuele andere buitenschoolse sporten. Voor aanvang en na afloop van de studie werden de lichaamssamenstelling, spiervolume en spierkracht gemeten van de kinderen.

Wat waren de resultaten?

De resultaten van de studie staan weergegeven in onderstaande figuur.

Uit de resultaten bleek dat de kinderen die squat-training uitvoerden hun vetpercentage verlaagden, spierkracht vergrootten en zelfs spiergroei in de beenspieren lieten zien.

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden dat squat-training met het lichaamsgewicht een effectieve en veilige methode is om zowel de lichaamssamenstelling van kinderen te verbeteren als de spierkracht in de beenspieren te vergroten.

Wat betekent dit in de praktijk?

Krachttraining met vrije gewichten op hoge intensiteit is een effectieve manier om de lichaamssamenstelling en spierkracht van kinderen te verbeteren.

Referenties

Taki, Y., Fukunaga, Y., Fujita, E., et al. Effects of Body Mass-Based Squat Training in Adolescent Boys. Journal of Sports Science and Medicine 2013, 12, 60-65.  

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.fitness-science.nl/nieuws/squat-training-helpt-kinderen-bij-afvallen">
Twitter
YouTube198
Instagram0