Squat vs. Leg Press: Effecten Op Testosteron, Groeihormoon En Coristol

Squat vs Leg Press

Squat vs Leg PressDe discussie over of trainen met vrije gewichten effectiever is dan trainen met machines wordt al een tijdje gevoerd en er zijn argumenten voor beide methodes. Om te kijken welke van de twee methodes de grootste hormonale effecten heeft, zijn wetenschappers van de Universiteit of North Texas een studie gestart naar twee van de meest populaire beenoefeningen: de squat en de leg press. 

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers rekruteerden 10 jongemannen met ten minste zes maanden regelmatige krachttraining achter de rug. Het 1 Repetition Maximum voor zowel de squat als de leg press werd in twee verschillende sessies met daar een week tussen vastgesteld. Eén en twee weken na het vaststellen van het 1RM voerden de proefpersonen een squat of leg press training uit. De training bestond uit zes series van 10 herhalingen per serie met daartussen steeds twee minuten rust. Het gewicht waarmee de proefpersonen trainden was 80% van hun respectievelijke 1RM score. Dit gewicht werd verlaagd als de proefpersonen niet meer in staat waren om 10 herhalingen te maken. Voor aanvang van de training, direct na de training en 15 en 30 minuten na de training werd er bloed afgenomen van de proefpersonen en geanalyseerd op de concentraties van de hormonen Testosteron, Groeihormoon en Cortisol.

Wat waren de resultaten?

De resultaten staan weergegeven in onderstaande figuren.

Testosteron concentraties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1: Effecten op de concentratie Testosteron in nmol per liter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 2: Effecten op de concentratie Groeihormoon in μgram per liter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 3: Effecten op de concentratie Cortisol in nmol per liter.

Uit de resultaten van deze studie blijkt zowel de squat als de leg press op alle tijdstippen leiden tot verhoogde concentraties testosteron, groeihormoon en cortisol in vergelijking met de concentraties voorafgaand aan de training. Echter bleek dat de squat een hogere 16,7% testosteron concentratie veroorzaakte direct na de training. Opvallender is de veel grotere concentratie groeihormoon na de training op alle tijdstippen ten opzichte van de leg press (239,3% 156,3% 122,2% hoger direct na de training, na 15 minuten en na 30 minuten respectievelijk in vergelijking met de leg press). Ten slotte verhoogden de squat en de leg press de concentraties van het stresshormoon cortisol, maar waren er geen significante verschillen tussen beide oefeningen.

Wat concludeerden de onderzoekers?

Op basis van de resultaten concludeerden de onderzoekers dat de squat grotere concentraties van testosteron en groeihormoon deed aanmaken in vergelijking met de leg press. Het spierafbrekende stresshormoon cortisol was na de training met beide oefeningen verhoogd, maar zonder significante verschillen tussen de oefeningen. Alles tezamen zou de squat volgens de onderzoekers een effectievere methode zijn om hypertrofie van de spieren te bewerkstelligen vanwege een groter effect op de concentratie opbouwende hormonen als testosteron en groeihormoon en een gelijkwaardig effect op het spierafbrekende cortisol. De verschillen in hormonale reactie kunnen verklaard worden doordat de proefpersonen in totaal meer gewicht verplaatsten met de squat oefening dan met de leg press en dat er tijdens de squat oefening veel meer spiergroepen actief zijn omdat het lichaam naast overeind komen ook moet blijven staan.

Wat betekent dit in de praktijk?

-De squat oefening is effectiever dan de leg press om de beenspieren te laten groeien

Referentie:

-Shaner, A.A., Vingren, J.L., Hatfield, D.L. et al. The acute hormonal response to free weight and machine weight resistance exercise. Journal of Strength & Conditioning Research 2014, 28, 4, 1032–1040.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp