Sterkere effecten door krachttraining met beperkte bloedtoevoer

Onderzoekers uit Brazilië hebben een studie uitgevoerd naar de effecten van een ongebruikelijke trainingsmethode. De effecten van deze methode waarbij de bloedtoevoer naar de getrainde spieren wordt beperkt zijn groter dan van alleen krachttraining. de resultaten van deze studie worden gepubliceerd in het prestigeuze tijdschrift, Medicine & Science in Sports & Exercise, het tijdschrift van the American College of Sports Medicine.

De studie, aangevoerd door Gilberto Candido Laurentino, recruteerde 29 actieve mannelijke proefpersonen die werden verdeelt in drie groepen. De eerste groep trainde op lage intensiteit (20% 1RM), de tweede groep trainde op dezelfde intensiteit maar tijdens training werd de bloedtoevoer naar de actieve spieren beperkt door een luchtmanchet vergelijkbaar met deze van een bloeddrukmeter. De derde groep trainde op een hoge intensiteit (80% 1RM).

Gedurende de eerste 4 weken trainden alle proefpersonen 2 keer per week en per training voerden ze 3 series van 8 of 15 herhalingen uit in respectievelijk de lage intensiteits groepen of de hoge intensiteits groep. De volgende 4 weken werd de training naar 4 sets uitgebreid en besloeg de totale trainingsperiode 8 weken. De training werd uitgevoerd op een. Leg Extension machine.

Na de periode van 8 weken hadden alle groepen gelijkwaardige vooruitgangen in 1RM kracht geboekt. Echter spiergrootte was niet toegenomen in de lage intensiteitsgroep, terwijl dit wel was toegenomen in zowel de hoge intensiteitsgroep, als de lage intensiteitsgroep met beperkte bloedtoevoer. De groepen lieten respectievelijk een toename van 6,1% en 6,3% in spiervolume zien.

Naast de toenames in spierkracht en spiervolume, werd er ook gekeken naar onderliggende redenen voor deze effecten, zoals een belangrijke factor in spiergroei, myostatine. Myostatine remt de eiwitsynthese af en voorkomt daardoor hypertrofie. Verschillende studies hebben laten zien dat de activiteit van het gen dat myostatine reguleert afneemt na krachttraining op hoge intensiteit. Dit resultaat werd ook gevonden in de hoge intensiteits trainingsgroep in deze studie. Echter, tot nu toe waren er geen studies uitgevoerd die keken naar de effecten op myostatine regulatie van krachttraining op lage intensiteit met beperkte bloedtoevoer.

De resultaten van deze studie geven aan dat krachttraining op lage intensiteit en beperkte bloedtoevoer vergelijkbare effecten opleverde als krachttraining op hoge intensiteit. Dit soort studies geven belangrijke inzichten in de mechanismen die ten grondslag liggen aan het reguleren van spierfunctie, wat kan leiden tot nieuwe effectievere trainingsmethoden om spierprestaties te verbeteren en aandoeningen waarbij spiermassa verloren gaat te behandelen of voorkomen.

De auteurs waarschuwen lezers dat de resultaten in deze studie, hoewel veelbelovend en interessant, niet noodzakelijk meteen veilig in de praktijk kunnen worden toegepast. Er zijn veel meer mechanismen actief in de regulatie van spierfunctie en spiermassa en de effecten van training met beperkte bloedtoevoer, vooral op de lange termijn, zijn nog niet bekend.

Bron: Fitness Science

Referenties:

-Laurentino, G. C., Ugrinowitsch, C., Roschel, H., Aoki, M. S.,  Soares, A. G., Neves jr.,  M., Aihara,  A. Y., Da Rocha Correa Fernandes,  A., Tricoli V. Strength Training with Blood Flow Restriction Diminishes Myostatin Gene Expression. Medicine & Science in Sports & Exercise, Vol. 44, No. 3, pp. 406–412, 2012.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram