Stretching en warming up: fouten die sporters maken

Volgens onderzoek van de Victoria Universiteit in Melbourne worden warming ups, bestaande uit statisch stretchen van spieren, te veel toegepast door atleten en kunnen een goede prestatie in de weg staan.

James Zois, promovendus bij de School of Sport & Exercise Science van de Victoria University zegt dat veel atleten statische stretchingsoefeningen uitvoeren voor de kuit-,  bovenbeen- en heupspieren vlak voor de wedstrijd, terwijl men heeft aangetoond dat het vermogen dat de spier kan leveren hierdoor vermindert.

“Het is een epidemie: ik zie het bij vrijwel elke Australisch voetbalclub, elke tenniswedstrijd en bij internationale voetbalwedstrijden, waar de atleten stretchen aan de zijlijn vlak voordat ze het veld opgaan. De boodschap van het onderzoek komt kennelijk niet aan.” zegt Zois.

Het onderzoek van Zois toont aan dat statisch stretchen sprongprestaties met bijna 8% kan verminderen, terwijl een dynamische warming up de sponghoogte met 3% deed toenemen.

Onder dynamische warming up oefeningen vallen activiteiten waarbij een grote range of motion wordt gebruikt zoals het explosief en hoog optrekken van de knie, het zwaaien met de benen, korte sprintjes of taken waarbij men snel van richting moet veranderen.

De studie van Zois bewijst dat, wanneer het vermogen dat een spier kan leveren van belang is, statisch stretchen zelfs slechter is dan helemaal geen warming up uitvoeren.

“Het heet een warming up omdat het de metabolische processen zoals hartfrequentie, spiertemperatuur en zuurstofopname van de actieve spieren moet opstarten.” zegt hij. “Wanneer je passieve activiteiten uitvoert, zoals statisch stretchen, keer je eigenlijk deze processen om en bereik je het tegenovergestelde van je eigenlijke doel.”

Met bijna 11% verschil tussen statisch en dynamisch stretchen stelt Zois dat atleten het niet langer kunnen ontkennen als ze hun sportprestaties belangrijk vinden. “Te veel atleten gebruiken nog steeds het averechts werkende statisch stretchen tijdens de warming up.”

Dat wil volgens hem niet zeggen dat er geen plek is voor een statische warming up, zeker niet voor degenen die chronische blessures of spierstijfheid hebben. Maar het zou geen onderdeel moeten zijn van een warming up die binnen een uur voor het begin van de wedstrijd wordt uitgevoerd.

Zois werkt samen met de Collingwood Football Club om de warm up technieken te verbeteren en is strength and conditioning manager van Tennis Victoria.

Bron: Medical Xpress

Please follow and like us:
error0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
YouTube237
YouTube
Instagram0