Tai Chi verbetert inspanningsvermogen bij COPD

Tai Chi kan gebruikt worden als een effectieve vorm van trainingstherapie bij mensen met Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ook wel bekend als COPD. Dit werd gevonden in een nieuwe studie gepubliceerd in het European Respiratory Journal.

De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat Tai Chi als effectieve trainingsvorm kan dienen om inspanningsvermogen en kwaliteit van leven te verbeteren van COPD patiënten en net zo effectief kan zijn als longrevalidatie therapie.

Het is welbekend dat matig intensieve trainingsvormen COPD patiënten kunnen helpen om hun inspanningscapaciteit te vergroten, symptomen van hun aandoening te verminderen en de algehele kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Deze nieuwe studie onderzocht de Sun-stijl van Tai Chi als trainingstherapie.

Van deze vorm van Tai Chi, was al bekend dat het effectief en veilig was als therapie voor patiënten met andere chronische aandoeningen als artritis. Daarnaast zijn de bewegingen in deze Tai Chi stijl minder ingewikkeld, waardoor mensen van alle leeftijden deze vechtkunst kunnen uitvoeren.

In het onderzoek werden 42 COPD patiënten gevolgd, waarvan de helft tweemaal per week Tai Chi lessen volgde en dit ook thuis uitvoerde, terwijl de andere groep reguliere medische zorg kreeg zonder training.

De patiënten werden getest op inspanningscapaciteit door middel van een looptest en de kwaliteit van leven werd vastgesteld door middel van een op COPD patiënten gerichte vragenlijst.

Vergeleken met de groep die reguliere zorg kreeg, had de Tai Chi groep een significant hogere inspanningscapaciteit in de looptest en scoorden ook significant hoger op kwaliteit van leven. Dit kan aangeven dat de Tai Chi therapie effectiever was dan de reguliere medische zorg.

De onderzoekers onderzochten daarnaast ook de intensiteit van de Tai Chi lessen. Ze vonden dat Tai Chi als matig intensieve inspanning gezien kan worden en daardoor gebruikt kan worden om aan internationale beweegnormen te voldoen.

Hoofdauteur, Dr. Regina Wai Man Leung zegt: “Het aantal mensen met COPD neemt snel toe, het is daarom belangrijk om verschillende trainingsalternatieven te bieden zodat iedere patiënt een programma op maat kan krijgen en ook meer geneigd zal zijn om de trainingstherapie goed te volbrengen. De resultaten van deze studie leveren bewijs dat Tai Chi ook een effectieve trainingsmethode is voor patiënten met COPD en als alternatief gezien kan worden voor de reguliere trainingstherapie die worden aangeboden in longrevalidatie programma’s.”

Bron: Fitness Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp