Trainen tijdens jonge jaren beschermt mannen tegen osteoporose

Jonge mannen die volleyballen, basketballen of krachttraining uitvoeren gedurende meer dan vier uur per week, vergroten hun botmassa en verkrijgen bescherming tegen het ontwikkelen van osteoporose later in het leven volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research.

De studie is de grootschaligste in z’n soort en ontdekte dat jonge mannen die actief de neiging om het leven op de bank voor de t.v. door te brengen weerstonden tijdens hun laatste jaren als 20’er de grootste voordelen hadden. “Mannen in de leeftijd van 19-24 jaar die meer activiteiten uitvoerden waarbij de botten sterk worden belast, ontwikkelden meer botmassa, maar hadden ook grotere botten vergeleken met mannen die een zittende leefstijl hadden in dezelfde periode.” zegt studie auteur en onderzoeker van de Universiteit van Götheburg. Dr. Mattias Lorentzon.

Grotere botten met meer botmassa geven een betere bescherming tegen osteoporose denkt men. Osteoporose is een aandoening waarbij de botten poreus en zwak worden tijdens het ouder worden, met een verhoogd risico op botbreuken na het 50e levensjaar. “Het proces osteoporose start eigenlijk vanaf het 25e levensjaar, wanneer de botten weefsel beginnen te verliezen. Dus deze studie bevat een belangrijke boodschap voor jonge mannen.” zegt Lorentzon. “Hoe meer men traint, hoe meer bot er wordt opgebouwd.”

Sporten waarbij wordt gesprongen, of waarbij men snel van richting verandert of veel gewicht moet tillen, vergroten de belasting op de botten en lijken mannen het best te beschermen tegen osteoporose bij mannen. Lorentzon en collega’s vonden dat basket- en volleybal het meeste effectief waren, gevolgd door voetbal en tennis. Deze sporten stimuleren het lichaam om meer botmassa aan te maken. Activiteiten die de botten niet belasten zoals zwemmen en fietsen resulteerden niet in grotere botten of een grotere botmassa, ondanks de andere gezondheidsvoordelen.

De onderzoekers ontdekten dat de mannen die veel botbelastende activiteiten uitvoerden aan het begin van de studie en degenen die meer botbelastende activiteit gingen vertonen meer botmassa opboouwden dan mannen met een zittende leefstijl of degenen die minder actief werden gedurende de vijf jaar durende periode.

Wanneer de proefpersonen vier uur of meer per week botbelastende activiteiten uitvoerden, 1,3% hogere botdichtheid hadden aan het einde van de studie. In dezelfde periode verloren de inactieve proefpersonen 2,1% van hun botmassa. Een verontrustende ontdekking omdat, hoewel een vermindering van 2,1% niet veel lijkt, het een progressief proces is wat doorzet en het risico op botfracturen steeds verder toeneemt.

Meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd leiden aan osteoporose echter velen zijn zich niet bewust dat ze risico lopen. De aandoening wordt ook wel een stille epidemie genoemd omdat botverlies traag en ongemerkt verloopt totdat het bij een botfractuur wordt ontdekt. Osteoporose komt meer voor bij vrouwen, maar ook mannen lopen risico, vooral na de leeftijd van 65.

Voorgaande studies suggereren dat bot-belastende oefeningen, mannen en vrouwen beschermt tegen botverlies, wat gepaard gaat met het ouder worden. Maar Lorentzon en collega’s vroegen zich af of dit verband ook gevonden zou worden in een grootschalige studie waarin jonge mannen 5 jaar gevolgd werden. Er werden 833 mannen van 18-20 jaar oud gerecruteerd waarvan de botmassa werd gemeten en informatie over fysieke activiteit werd vastgesteld. Vijf jaar later werden de proefpersonen wederom gescand.

“Dit onderzoek is belangrijk omdat het weergeeft hoe osteoporose zich ontwikkelt en, belangrijker nog, voorkomen kan worden” zegt Dr. Keith Hruska, voorzitter van de American Society for Bone and Mineral Research, een vooraanstaande wetenschappelijke organisatie wat betreft botgezondheid. “Botfracturen als gevolg van osteoporose hebben grote negatieve gevolgen voor mannen en vrouwen over de gehele wereld en dit soort onderzoek is noodzakelijk om manieren te ontdekken om dit te voorkomen.”

Bron: Fitness Science

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram