Training kan als tweede medicijn dienen bij depressie

Training kan net zo effectief zijn als een tweede medicatie voor ongeveer de helft van patiënten met depressie waarvan de aandoening niet is genezen met een enkel antidepressivum.

Wetenschappers van het UT Southwestern Medical Center hebben recentelijk een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry, waarin ze rapporteren dat matige tot intensieve training net zo goed werken als een tweede antidepressivum, wat vaak wordt toegepast als de eerste medicatie niet aanslaat. Het type training dat de patiënt nodig heeft is echter afhankelijk van verschillende eigenschappen van de patiënt, waaronder het geslacht.

Deze bevindingen zijn het resultaat van een vier jaar durende studie uitgevoerd door de psychiatrie afdeling van het UT Southwestern Medical Center in samenwerking met het Cooper Institute in Dallas. De studie, ving aan in 2003 en is een van de eerste gecontroleerde onderzoeken in de VS die aantonen dat het toevoegen van een regelmatige training aan gerichte medicatie, de symptomen van een klinische depressie volledig kan tegengaan.

“Veel mensen die starten met antidepressiva, voelen zich beter nadat ze zijn begonnen met de behandeling, maar ze voelen zich nog steeds niet zo goed als voordat ze depressief waren,” zegt Dr. Madhukar Trivedi, professor in psychiatrie and de hoofdauteur van de studie. “Deze studie toont aan dat training net zo effectief kan zijn als extra medicijnen. Veeel mensen geven de voorkeur aan training ten opzichte van medicijnen toevoegen, vooral omdat training bewezen positieve effecten op de gezondheid heeft.”

Deelnemers aan de studie gediagnosticeerd als depressief, in de leeftijd van 18-70 jaar en die geen verlichting in de symptomen hadden als gevolg van behandeling met antidepressiva, werden verdeeld in twee groepen. Elke groep volgde een trainingsschema, waarvan de intensiteiten verschilden, gedurende 12 weken. De trainingssessies werden begeleid door trainers in het Cooper Institute en aangevuld met thuis trainingssessies.

De deelnemers, wiens gemiddelde depressie duur zeven jaar was, trainden op loopbanden, hometrainers of beide en hielden een online dagboek bij van de trainingsfrequentie en duur. Tijdens de thuistraining droegen ze een hartfrequentiemeter en werden begeleid door een psychiater.

Aan het einde van het onderzoek, had bijna 30% van de patiënten in beide groepen totaal geen symptomen meer en 20% had een significante verbetering doorgemaakt. Matig intensieve training was effectiever voor vrouwen met een familiegeschiedenis van psychiatrische aandoeningen, terwijl intensieve training effectiever was met vrouwen zonder deze aandoeningen in de familie. Voor mannen was de intensievere training effectiever, onafhankelijk van andere eigenschappen.

“Een belangrijk resultaat is dat we hebben ontdekt welk type training noodzakelijk is bij bepaalde eigenschappen van de patiënt, wat aangeeft dat behandelingen moeten worden aangepast aan het individu,” zegt Dr. Trivedi. “Het wijst ook op een nieuwe richting van onderzoek waarin we gaan proberen vast te stellen welke factoren aanwijzingen zijn voor welke behandeling het meest effectief is.:

Bron: Medical Xpress

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp