Training maakt vet fit

Onderzoekers van de universiteiten van Bath, Oxford en Toulouse hebben ontdekt dat vetweefsel een dynamische en actieve rol tijdens training en fysieke inspanning speelt. Ze hebben een uitgebriede review geplaatst in Physiological Reviews, een zeer hoog aangeschreven tijdschrift van the American Physiological Society waarvoor men alleen mag schrijven op uitnodiging en slechts 35-40 artikelen per jaar publiceert.

De onderzoekers hebben voor het eerst de huidige kennis over hoe vetweefsel reageert op training en fysieke inspanning geëvalueerd. Door gegevens van hun eigen onderzoek te combineren met dat van anderen hebben ze verschillende conclusies kunnen trekken.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is vetweefsel meer dan alleen ‘vet’. Tot wel 40% van het weefsel bestaat niet uit vet.

Dr. Dylan Thompson, Senior Lecturer in the Department for Health van de Universiteit van Bath zegt: “Veel mensen, gaan meer bewegen om gewicht te verliezen. Training zal zeker helpen om vetweefsel te verliezen omdat vetcellen (adipocyten) in het weefsel krimpen, omdat het daarin opgeslagen vet gebruikt wordt voor de stofwisseling.”

In deze review onder leiding van Dr. Thompson, laten de auteurs zien dat vetweefsel niet alleen krimpt bij toegenomen training, maar ook op andere manieren reageert die een positieve uitwerking op het lichaam hebben.

Het vergroot bijvoorbeeld de doorbloeding van het vetweefsel en er komen signaalstoffen vrij zoals Interleukine-6 gedurende de uren nadat de training is afgelopen. Dit geeft vele voordelen voor het vetweefsel zelf, maar het beïnvloedt ook andere weefsels. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat spierweefsel meer vet gaat verbranden. Deze review laat ook zien dat vetweefsel beter gaat functioneren wanneer men meer gaat trainen. Het reageert steeds beter op hornoonsignalen, een belangrijk aspect van een goede metabole gezondheid. In sommige opzichten lijkt het vet wel fitter te worden.

Dr. Thompson zegt: “Alleen kijken naar wat de weegschaal aangeeft wanneer je meer gaat trainen vertelt niet het hele verhaal, het vetweefsel kan al met erg belangrijke dingen bezig zijn, waardoor de gezondheid verbetert, zonder dat men lichter wordt. Vetweefsel is jarenlang grotendeels genegeerd, terwijl een beter begrip van deze processen kan leiden tot verbeterde trainingsrichtlijnen en therapieën.

Bron: Fitness-Science.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp