Training na longtransplantatie versnelt functioneel herstel

Deelname aan een trainingsprogramma onder professioneel toezicht gedurende de drie maanden nadat iemand het ziekenhuis mag verlaten na een longtransplantatie heeft grote voordelen voor de patient. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Transplantation verbetert training fysiek functioneren en vermindert het risico op cardiovasculaire aandoeningen in het eerste jaar na de operatie.

De studie is uitgevoerd door D. Langer van de Katholieke Universiteit Leuven uit België. Om de effecten van fysieke training op functioneel herstel en cardiovasculaire aandoeningen vast te stellen gedurende het eerste jaar na de longtransplantatie, werden patiënten ouder dan 40 jaar willekeurig toegewezen aan een trainingsgroep of een controle groep. De patiënten in de trainingsgroep volgden een trainingsprogramma gedurende drie maanden onder toezicht van professionele trainers.

Een jaar na de transplantatie vonden de onderzoekers dat degenen in de trainingsgroep gemiddeld 85±27 minuten per dag liepen, terwijl de controlegroep gemiddeld slechs 54±30 minuten wandelde (p<0,006). De kracht van de quadriceps, zes minuten wandeltest afstand en zelf-gerapporteerd fysiek functioneren waren allemaal significant hoger in de trainingsgroep dan in de controlegroep. Bovendien hadden de getrainde patiënten een lagere 24-uurs bloeddruk.

“Gebaseerd op deze resultaten zouden patiënten sterk aangeraden moeten worden om deel te nemen aan een trainingsinterventie na longtransplantatie,” zeggen de auteurs.

Bron: Fitness Science

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram