Training net zo effectief in voorkomen migraines als medicijnen

Hoewel training vaak wordt voorgeschreven als behandeling voor migraine, was daar nog weinig wetenschappelijke onderbouwing voor. Echter, volgens een studie uitgevoerd door de Zweedse Sahlgrenska Academie van de Universiteit van Gothenborg is training net zo effectief als medicijnen in het voorkomen van migraines.

Artsen gebruiken tegenwoordig verschillende methodes om migraines tegen te gaan: zowel medicijnen gebaseerd op de stof topiramaat als ontspanningsoefeningen zijn effectief gebleken. Ook wordt training vaak voorgeschreven voor migraine patiënten, echter tot nu toe zonder dat daar bewijs voor was.

In een gerandomiseerd gecontroleerde studie hebben de onderzoekers van de Universiteit van Gothenburg onderzocht hoe goed training werkt als een preventieve behandeling voor migraines en de effecten vergeleken met de effecten van ontspanningsoefeningen of topiramaat. In totaal werden 91 migraine patiënten onderzocht, waarvan 1/3e deel werd gevraagd om drie maal per week 40 minuten te trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. De rest van de proefpersonen werden gelijk verdeeld in groepen die of ontspanningsoefeningen uitvoerden of medicijnen op basis van topiramaat. De proefpersonen werden in totaal drie maanden begeleid en werden vóór, tijdens en na deze periode, de status van de migraine, kwaliteit van leven, aerobe capaciteit en het activiteitsniveau gemeten. Drie en zes maanden na het beëindigen van de interventies werden er opvolgende metingen verricht.

Uit de resultaten bleek dat alle drie de interventies effectief waren in het verminderen van het aantal migraines dat voorkwam en er was geen verschil in effectiviteit tussen de drie methodes. “We concluderen dat training als alternatief kan dienen voor ontspanningsoefeningen of medicijnen gebaseerd op topiramaat, om migraines te voorkomen. Dit is met name belangrijk voor patiënten die geen medicijnen willen of kunnen innemen.” zegt Emma Varkey, Fysiotherapeut, doctoraal student op de Sahlgrenska Academy en uitvoerder van het onderzoek.

Bron: Science Daily

Referenties:

-E. Varkey, A. Cider, J. Carlsson, M. Linde. Exercise as migraine prophylaxis: A randomized study using relaxation and topiramate as controls. Cephalalgia, 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp