Training vertraagt veroudering bloedvaten door diabetes type 2

Een van de zekerheden in het leven is dat iedereen ouder wordt. Het is echter ook zo dat niet iedereen even snel veroudert. Volgens recent onderzoek dat deze week gepubliceerd wordt, veroudert het stelsel van hart en bloedvaten sneller bij patiënten met diabetes mellitus type 2 dan bij gezonde mensen.

Met behulp van de juiste training kan deze voortijdige veroudering echter zodanig worden vertraagd dat deze meer gelijk loopt met de veroudering van gezonde mensen, zegt onderzoeker Amy Huebschmann van de University of Colorado School of Medicine.

Volgens vele studies is het onvermijdelijk dat de fitheid afneemt naarmate men ouder wordt. Ieder decennium na het 40-50e levensjaar neemt de fitheid met zo’n 10 procent af. Patiënten met diabetes type 2 zijn over het algemeen 20 procent minder fit dan degenen die geen diabetes hebben. Dit gegeven geldt voor alle leeftijdsgroepen.

Hierdoor heeft deze patiëntengroep niet alleen meer moeite met training, maar ook met alledaagse activiteiten zoals een simpele wandeling naar de winkel. Daarnaast leven ze ook minder lang en is het risico op invaliditeit, zoals door amputatie van een ledemaat als gevolg van diabetes veel groter.

Het goede nieuws is dat deze voortijdige verouderingsverschijnselen met training kunnen worden tegengegaan. De bevindingen van Huebschmann en haar collega’s laten zien dat na 12-20 weken regelmatige training, de fitheid van diabetici met maar liefst 40 procent kan toenemen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de patiënten nog niet de fitheidniveaus van gezonde mensen bereikt hadden in deze periode.

“Met andere woorden, deze verouderingseffecten zijn niet permanent,” zegt Huebschmann. “Ze kunnen worden verbeterd, wat geweldig nieuws is.”

Hoewel haar onderzoeken laten zien dat er ook voor diabetici nog veel te winnen valt door training erkent ze ook dat het onderzoek zelf de patiënten niet helpt om meer te gaan bewegen. “Mensen met diabetes zijn over het algemeen minder actief, ondanks dat de meerderheid aangeeft dat hun huisarts hen had aanbevolen om actiever te worden. zegt Huebschmann. “Ergens gaat er iets mis. De patiënten weten wat ze zouden moeten doen, maar doen het niet. Dit is zonde, diabetes type 2 heeft een grote invloed op de gezondheid, maar kan door relatief simpele trainingen vrijwel volledig worden tegengegaan.”

Bron: Fitness Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *