Training voor patiënten met lymfoedeem na borstkanker

Lymfoedeem, een chronische zwelling die veel voorkomt bij vrouwen die borstkanker hebben overleefd, komt bij 3 miljoen mensen in de VS voor. Vroeger dacht men dat training lymfoedeem kon veroorzaken of verergeren, maar na het bestuderen van de literatuur stellen onderzoekers van de University of Missouri dat de voordelen groter zijn dan de nadelen voor mensen die genezen zijn van borstkanker en lymfoedeem hebben. Jane Armer, professor van de Sinclair School of Nursing, zegt dat patiënten die risico lopen op lymfoedeem kunnen trainen als ze hun activiteiten goed bijhouden.

“Training kan voordelen bieden en niet schadelijk zijn voor mensen die genezen zijn van borstkanker.” zegt Armer. “Iedere patiënt zou de voordelen van de activiteit die wordt gekozen tegen de nadelen moeten afwegen, maar in gedachten houden dat een inactief leven vele risico’s met zich meebrengt en een actief leven vele voordelen, waaronder het verminderen van de kans dat de kanker terugkomt.”

Lymfoedeem kan op welk moment na de behandeling van borstkanker voorkomen en wordt meestal veroorzaakt door verwijdering of bestraling van lymfeknopen, wat mogelijke behandelingen voor de kanker zijn. Armer zag dat patiënten die trainden niet meer risico liepen op lymfoedeem dan degenen die niet trainden. Daarnaast verergerden de klachten van patiënten met lymfoedeem die wel trainden niet. Om te bepalen of training lymfoedeem kan voorkomen is nog meer onderzoek nodig.

“Mensen die borstkanker hebben overleefd, hoeven hun activiteiten niet te beperken zoals we vroeger dachten,” zegt Armer. “Als patiënten een actieve leefstijl willen aanhangen, moeten ze langzaamaan hun lichaam trainen, door het aantal herhalingen van krachtoefeningen te laten toenemen onder goed opgeleide begeleiding.”

In een andere literatuur review keken Armer en haar collega’s naar de effecten van chirurgische behandeling van lymfoedeem en vonden dat in de meeste studies nog steeds een compressiezwachtel moest worden toegepast na chirurgisch ingrijpen voor lymfoedeem.

“Veel mensen denken dat een operatie het onderliggende lymfatische probleem zal oplossen, maar dat blijkt niet zo te zijn.” zegt Armer. “Er zijn verschillende chirurgische technieken die de zwelling bij lymfoedeem mogelijk verminderen. Maar in de meeste gevallen wordt er aangeraden om traditionele therapie toe te passen met speciale massage technieken en compressiezwachtels om de zwelling te verminderen voordat men gaat nadenken over een operatie.”

Bron: Science Daily

Referenties:

-Kwan, M.L., Cohn, J.C., Armer, J.M., Stewart, B.R., Cormier, J.N. Exercise in patients with lymphedema: a systematic review of the contemporary literature. Journal of Cancer Survivorship, 5 ,4, 320-336.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram