Trainingsprogramma verbetert gezondheid na longtransplantatie

Patiënten die na een longtranplantatie gedurende drie maanden een trainingsprogramma volgden, verbeterden hun gezondheid, dagelijks functioneren en verminderden het risico op hart- en vaatziekten. Deze bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Transplantation.

“Mensen hebben na een longtransplantatie vaak erg zwakke spieren en een beperkt uithoudingsvermogen vanwege hun inactieve leefstijl voor de transplantatie en de medicijnen die ze moeten nemen na de operatie,” legt hoofdauteur Dr. Daniel Langer uit. Hij is een expert in aandoeningen aan de luchtwegen en behandeling daarvan.

Recent onderzoek van de auteurs liet zien, dat de patiënten vaak inactief blijven na de operatie. De helft ontwikkeld andere aandoeningen zoals botontkalking, hoge cholesterol niveau’s en diabetes. Ongeveer 90% ontwikkeld een hoge bloeddruk. Het is algemeen bekend dat deze gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden met een actieve leefstijl.

“We wilden graag onderzoeken of een gericht trainingsprogramma in staat is om de beperkingen in spierfunctie te verhelpen, hun inspanningscapactiteit te vergroten en daardoor deelname aan dagelijkse activiteiten te vergroten.”

Veertig patiënten, die geen complicaties hadden na een enkele of dubbele longtransplantatie werden willekeurig verdeeld over twee groepen. Een groep van 21 patiënten startte met het drie maanden durende trainingsprogramma. De overige 19 vormden de controlegroep.

De patiënten in de trainingsgroep trainden drie keer per week, 90 minuten per training, direct na hun ontslag uit het ziekenhuis. De training bestond uit fietsen, lopen, traplopen en krachttraining voor de benen. De trainingsintensiteit nam toe gedurende de drie maanden.

De controlegroep trainde niet in het programma, maar alle patiënten volgden dagelijks de mobiliteitsoefeningen in het ziekenhuis gedurende zes weken. De auteurs vergeleken de groepen op dagelijks loopgedrag, fysieke fitheid, kwaliteit van leven en risico op hart- en vaatziekten.

De belangrijkste bevindingen waren:

-Een jaar na ontslag uit het ziekenhuis bleven 18 patiënten in de trainingsgroep en 16 in de controlegroep. Vijf patiënten waren uitgevallen wegens medische complicaties en een wilde niet meer deelnemen.

-Na een jaar liepen de patienten in de trainingsgroep gemiddeld 85 minuten per dag, terwijl de deelnemers in de controlegroep slechts 54 minuten per dag liepen.

-Spierkracht van de Quadriceps, afstand die de patiënten konden lopen in zes minuten en fysiek functioneren waren significant hoger in de deelnemers in de trainingsgroep.

-Gemiddelde bloeddruk tijdens 24-uursmetingen waren lager in de trainingsgroep.

 

“Onze studie laat zien dat patiënten na een longtransplantatie grote voordelen genieten van een gericht trainingsprogramma onder toezicht, direct na ontslag uit het ziekenhuis,” concludeert Dr. Langer van de KU Leuven.

De patiënten die deelnamen aan het trainingsplan, waren fysiek actiever in het eerste jaar na de behandeling wat leidde tot een betere gezondheid op verschillende belangrijke gebieden, beter functioneren en een lagere bloeddruk dan de patiënten in de controlegroep. “We geloven dat dit onderzoek de grote voordelen van een gestructureerd trainingsprogramma onder begeleiding na een longtransplantatie onderstreept.” claimen de auteurs.

 

Bron: Fitness Science  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *