Van Jojoën naar Blijvende Verandering: Een Frisse Blik op Gezondheid en Leefstijl

Nu de zomervakantie achter de rug is en we hopelijk allemaal hebben genoten van onze vrije tijd, is het moment aangebroken waarop velen van ons naar beneden kijken en beseffen dat ons middel wellicht iets omvangrijker is geworden dan voor de vakantie. Herkenbaar, toch? De fitnesscentra spelen hier slim op in met allerlei aanbiedingen, personal trainers bieden speciale ‘back in shape’ programma’s aan, en overal worden diëten gepromoot om dat vakantievet maar zo snel mogelijk te verliezen. Begrijpelijk, want we willen er graag goed uitzien. Maar laten we eerlijk zijn, vaak eindigen we met een jojo-effect.

Ik ben al vele jaren actief in de fitness- en wellnesswereld en zie dit patroon steeds weer terugkeren, net als de goede voornemens in het nieuwe jaar. We beginnen enthousiast met diëten of intensief trainen, maar houden het zelden vol. Het resultaat? We verliezen misschien tijdelijk een paar kilo’s, maar de feestdagen komen eraan en het jojo-effect slaat toe. Dit patroon is niet nieuw, en de wetenschap bevestigt dat significant gewichtsverlies zelden blijvend is. Maar laten we eens nadenken over hoe we dit kunnen veranderen.

Ten eerste, laten we onze verwachtingen bijstellen. Snel resultaat is niet altijd duurzaam. We moeten streven naar permanente veranderingen in onze leefstijl als we blijvende resultaten willen zien. En daarbij is de tijdlijn minder belangrijk dan de consistentie.


Ten tweede, laten we ons niet beperken tot alleen training en voeding om af te vallen. Je haalt veel betere resultaten als je aan meer leefstijlgebieden naast training, beweging of voeding gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je slaap of verminderen van (ervaren) stress, of alcoholgebruik. Je hele leefstijl een stukje verbeteren op elk vlak kan je makkelijker en beter helpen dan 5 dagen in de week je lens te trainen in de sportschool of jezelf uit te hongeren met een sapkuur. Vooral beter slapen heeft een hele grote impact op je gezondheid, maar ook op je afvalproces.


Ten slotte, en wellicht mijn belangrijkste punt. Afvallen is als doel eigenlijk armoede. Dat overgewicht en obesitas ongezond zijn, betekent niet automatisch dat afvallen gezond is. En afvallen brengt ook andere risico’s met zich mee. (Zie ook mijn artikel in het Parool: https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-afvallen-is-niet-altijd-gezond~b763f050/ )

Als je wilt weten hoe je je leefstijl op verschillende gebieden effectief en haalbaar kunt verbeteren, overweeg dan ons boek dat ik samen met Fysiotherapeut Driekus Bernard heb geschreven. Neem een kijkje op https://www.veerkrachtboek.nl voor meer informatie.
Laten we samen streven naar een gezonder en gelukkiger leven!

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp