Verhoging Testosteron Niveau door Strongman Training

Training om de spiermassa te vergroten wordt meestal gedaan in de sportschool met bekende oefeningen als bankdrukken, squatten of gelijkwaardige oefeningen op machines. Atleten die hun maximale kracht willen vergroten, zoals bij worstelen en rugby wordt vaak aangeraden om oefeningen te doen die de deelnemers aan Sterkste Man wedstrijden ook doen. De zogeheten Strongman trainingen, bestaan uit onconventionele oefeningen waarbij er geduwd of getrokken moet worden aan verschillende objecten, gaande van stenen, biervaten, tractorbanden en vrachtwagens. Een belangrijke factor in het vergroten van spiermassa is de verhoogde testosteron productie na afloop van de training. Om te bepalen of Strongman training ook een effectieve manier is om spiermassa te vergroten voerden onderzoekers uit New York de volgende studie uit.

Wat hebben de onderzoekers gedaan?

De onderzoekers rekruteerden 16 mannen die regelmatig krachttraining uitvoerden, maar nog geen ervaring hadden met Strongman training. hun maximale spierkracht werd vastgesteld met behulp van een 1 Repetition Maximum schattingstest voor de squat, leg press, bankdrukken en seated row. Testosteron concentraties werden vastgesteld door het speeksel van de proefpersonen te analyseren vóór, direct na afloop en 30 minuten na afloop van de trainingssessie. Elke proefpersoon voerde drie trainingsprotocollen uit met 1 week tussen de trainingssessies om invloeden van de afgelopen training te minimaliseren. De drie trainingsprotocollen waren: een klassiek hypertrofie protocol dat bestond uit 3 series van 10 herhalingen in de back squat, leg press, bankdrukken en seated row. Het Strongman protocol bestond uit 3 sets per oefening tot spierfalen in de tire flip, chain drag, farmers walk, biervat dragen en stone lift. Het laatste protocol was een mix tussen de eerdere twee protocollen. Hierin werden 3 series van 10 herhalingen in de klassieke fitnessoefeningen uitgevoerd en tot spierfalen in de Strongman oefeningen. De oefeningen in dit protocol waren de tire flip, back squat, chain drag, bankdrukken en stone lift.

Wat waren de resultaten?

Dit waren de resultaten van het onderzoek:

Figuur 1: Testosteron concentraties (picogram/ml)

Alle drie de trainingsprotocollen verhoogden testosteron concentraties ver boven de rust niveaus. Ondanks de hogere piek direct na het hypertrofie protocol, waren er geen significante verschillen in testosteron concentraties tussen de verschillende protocollen. Dit geeft aan dat alle protocollen even effectief waren.

Wat concludeerden de onderzoekers?

De onderzoekers concludeerden datStrongman training vergelijkbare toenames in testosteron concentraties veroorzaakt als training met klassieke krachtoefeningen. Strongman training bestaat echter uit onorthodoxe bewegingen, wat mensen kan hinderen net zo intensief te trainen als met reguliere fitnessoefeningen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Strongman training is net zo effectief in het verhogen van testosteron niveaus als klassieke fitnesstraining gericht op spiergroei. Het is daardoor een goede alternatieve trainingsmethode voor mensen die een even effectieve variatie op hun normale trainingsroutine zoeken.

Referentie

Ghihiarelli, J.J., Sell, K.M., Raddock, J.M., Taveras, K. Effects of Strongman Training on Salivary Testosterone Levels in a Sample of Trained Men. Journal of Strength and Conditioning Research 2013, 27, 3, 738-747.

Please follow and like us:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Google+
https://www.fitness-science.nl/nieuws/verhoging-testosteron-niveau-door-strongman-training">
Twitter
YouTube198
Instagram0