Vermoeide benen bij hartfalen

Artsen zouden niet alleen de hartspier moeten behandelen bij patiënten met chronisch hartfalen, maar ook de beenspieren met behulp van training claimen onderzoekers in een nieuw onderzoek.

Hartfalen veroorzaakt ademloosheid en vermoeidheid wat normale dagelijkse bezigheden zoals lopen flink kan belemmeren. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Leeds heeft voor het eerst laten zien dat slecht functioneren van de beenmusculatuur gerelateerd is aan de ernst van de symptomen van hartfalen. Deze bevindingen suggereren dat dagelijkse activiteiten van patiënten met ernstig hartfalen niet alleen worden beperkt door het falende hart, maar ook door beperkingen in de beenspieren zelf.

Met behulp van verschillende experimenten met patiënten met chronisch hartfalen analyseerden de onderzoekers hoe het hart, de longen en beenspieren reageerden op een matig intensieve warming-up training. Ze maakten daarbij gebruik van een ‘near-infrared laser’ om de oxygenatie, of de mate waarin zuurstof bindt, van de beenspieren te meten, en vonden dat de warming up de activiteit van energieproducerende spierenzymen liet toenemen. Deze reactie was echter minder sterk in patiënten met de meest ernstige symptomen van chronisch hartfalen, wat aangeeft dat hartfalen een negatieve invloed heeft op het functioneren van de beenspieren.

Dr. Harry Rossiter, van de faculteit der Biologische Wetenschappen van de Universiteit van Leeds zegt: “Veel patiënten die lijden aan chronisch hartfalen hebben last van vermoeidheid in de benen tijdens inspanning, wat ze kan weerhouden van een actieve leefstijl. Onze studie laat zien dat met behulp van een goede warming up, de patiënten de oxygenatie en prestaties van de beenspieren kunnen verbeteren, wat inspanningstolerantie vergroot.”

“Als de spieren niet goed met zuurstof kunnen omgaan, veroorzaakt dat een oncomfortabel brandend gevoel tijdens inspanning.” zegt Dr. Klaus Witte, cardioloog in het universiteitsziekenhuis van Leeds. “Het effect van een warming up is dat het zuurstof stuurt naar de locaties die het nodig hebben en spieren voorbereid  om het te gebruiken wanneer het nodig is.”

Dr. Rossiter zegt dat de volgende stap in z’n onderzoek zal zijn om te onderzoeken of het trainen van de spieren het lange termijn beloop van chronisch hartfalen kan verbeteren en om meer te ontdekken over de pathologische veranderingen in de beenspieren die inspanning kunnen belemmeren.

“De belangrijkste boodschap die uitgaat vanuit ons onderzoek is dat training bij chronisch hartfalen veilig is en en vele positieve effecten heeft. Door de beenspieren goed op te warmen, kan men gemakkelijker inspannen en inspanningen als lopen en fietsen langer volhouden.”

Bron: Science Daily

Referenties:

-Bowen, T.S., Cannon, D.T., Murgatroyd, S.R., Birch, K.M., Witte, K.K., Rossiter, H.B. The intramuscular contribution to the slow oxygen uptake kinetics during exercise in chronic heart failure is related to the severity of the condition. Journal of Applied Physiology, 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp