Wat vrouwen denken dat krachttraining met ze doet vs. Wat het daadwerkelijk doet

Wat veel vrouwen denken dat krachttraining met ze doet:

-Hun spiermassa groeit zo enorm snel dat professionele bodybuilders er jaloers op worden.
-Ze gaan er uit zien als een man in een jurk.

Wat krachttraining daadwerkelijk met vrouwen doet:

-Spiermassa neemt langzaam toe en ze worden sterker.
-Kan helpen met afvallen en vetverlies.
-De spieren die erbij komen benadrukken hun figuur in plaats van dat het ze mannelijk maakt.
-Het verbetert hun fitheid, gezondheid en welbevinden.

Hoewel het tegenwoordig wat minder voorkomt dan een jaar of 10 terug zijn nog steeds te veel vrouwen bang voor krachttraining. (En sommige mannen met hun). Ze denken dat zodra ze een gewicht aanraken dat hun spiermassa explosief toeneemt en dat ze daarbij er mannelijk of in ieder geval niet vrouwelijk uit zien. En een aantal mannen wijst ze daar ook nog op.

Even afgezien of je je moet laten beïnvloeden wat onbekende mannen wel of niet zouden vinden van je uiterlijk, gaan we de angstpunten even nalopen.

Vindt de explosieve toename van spiermassa wel plaats? Ik vind dit altijd een grappige gedachte. Er zijn legio mensen, met name jonge mannen die 5-7 keer per week in het fitnesscentrum te vinden zijn, die zich vol stoppen met supplementen en veel te veel eiwitten eten voor hun lichaamsgewicht en nog steeds niet (overdreven) gespierd zijn. Bedenk daarbij ook dat mannen een veel hoger testosteron gehalte hebben waardoor spieropbouw gemiddeld makkelijker gaat dan bij vrouwen.

Natuurlijk zal je wat spiermassa opbouwen door goed uitgevoerde krachttraining, maar dat is een langdurig en langzaam proces. Niemand gaat een paar keer trainen en wordt plotseling wakker met de spieren van een professionele bodybuilder. Dat is hard werk dat niet per ongeluk gebeurt.

Vermannelijking door krachttraining

Ga je er mannelijker van krachttraining uit zien als vrouw? Dit kan ook naar het rijk der fabelen verwezen worden. Zo lang je van anabole steroïden en andere doping af blijft, zal je lichaam spieren opbouwen op een manier die bij jouw bouw hoort. Je gaat er op jouw eigen manier atletischer uitzien. Dat is natuurlijk voor iedereen net even anders, maar dat is mijns inziens juist het mooie van mensen.

Belangrijker vind ik de gezondheidseffecten die krachttraining je geven. Hoe jong of oud je ook bent. Je wordt er sterker en fitter van. Je gaat leefstijl gerelateerde aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten tegen. En je bouwt sterkere botten en gaat botontkalking (osteoporose) tegen. Zeer belangrijk voor vrouwen die (bijna) in de overgang gaan.

Kortom, nee je wordt er niet zomaar raar gespierd van en het is zonde als je het niet doet. Krachttraining heeft, ook voor vrouwen, enorm veel voordelen voor je gezondheid.

Meer weten hoe je je gezondheid en vitaliteit kan verbeteren door krachttraining of andere leefstijlgebieden? Kijk dan eens naar ons boek Veerkracht het meest complete leefstijlplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp