Werkt een Genetisch Gebaseerd Dieet Echt? Ontdek de Wetenschap Achter Nutrigenomics

Nutrigenomics gene based voeding

Nutrigenomics is een relatief nieuwe tak van de wetenschap die onderzoekt hoe voeding en genen elkaar beïnvloeden. Het idee is simpel: door te kijken naar je genetisch profiel, kun je advies krijgen over welke voedingsmiddelen je beter wel of niet zou moeten eten. Hierdoor wordt het makkelijker om bijvoorbeeld af te vallen of gezonder te leven. Een gene-based dieet. Hoewel dit revolutionair klinkt, rijst de vraag of al die dure genetische testen en voorgeschreven diëten daadwerkelijk iets toevoegen.

Werkt een Genetisch Dieet?

Gelukkig vroegen een aantal wetenschappers zich dit ook af en voerden een studie uit. Er werden 122 mensen met overgewicht of obesitas (BMI 27- 47,5) hiervoor getest. Van te voren werden de proefpersonen op basis van genetisch onderzoek ingedeeld als koolhydraat-responders (mensen die goed op een dieet met veel koolhydraten zouden reageren) of vet-responders (mensen die goed op een dieet met veel vetten zouden reageren). Daarna volgden alle deelnemers 12 weken lang een energiebeperkt dieet (energietekort van 750kcla per dag). Er waren daarbij twee groepen: de eerste groep volgde een dieet hoog in koolhydraten/laag in vet. De ander een dieet hoog in vet/laag in koolhydraten.

Wat bleek? Uiteindelijk vielen alle groepen vrijwel evenveel af nl. 5,3±1,0kg in de groepen die aten volgens hun genotype en 4,8±1,1kg in de groepen die tegenovergesteld aan hun genotype aten. Ook op andere variabelen lieten de groepen geen significante verschillen zien. Vetpercentage, middel- en heupomvang, middel-heup ratio, systolische- en diastolische bloeddruk, insuline niveaus, insulinegevoeligheid en zelfs trek in bepaalde voedingsmiddelen lieten allemaal (kleine) verbeteringen zien ongeacht of men at volgens of juist tegen hun genen in.

Eten volgens genetisch profiel geeft geen voordelen

Kortom zoals het er nu naar uitziet heeft een dieet speciaal aangepast op jouw genetisch profiel geen meerwaarde. Misschien dat we in de toekomst meer weten maar zover zijn we nog niet. Verder getuigt het m.i. nogal van grote zelfoverschatting als je denkt op basis van een 10-tal genen te kunnen bepalen wat goede voeding voor iemand is. Zeker als men geen rekening houdt met andere factoren als voorgeschiedenis, interactie effecten met andere genen of voedingsmiddelen, activiteitsniveau of, zodra we dat doorhebben, het microbioom. Wat een gezond dieet is, is sowieso nog een vraag waar we nog niet een perfect antwoord op hebben.

Wat Werkt Wel?

We zien wel in meerdere onderzoeken dat als mensen met overgewicht of obesitas met hypertensie, (pre)diabetes en/of hoge cholesterol afvallen door een energiebeperkt dieet te volgen, deze waarden verbeteren. Het maakt niet uit of dit dieet op genetische basis, koolhydraatbeperkt, veganistisch of ‘van alles een beetje minder’ is. De verschillen tussen de diëten zijn hierin klein tot niet bestaand. Uiteindelijk is het beste dieet, het dieet waarbij je op een goed gewicht blijft, veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt en gezondheid ondersteunt, waar je je goed bij voelt en misschien wel het allerbelangrijkste: wat je kan volhouden.

Referenties

-Höchsmann, C., Yang, S., Ordovás, J. M., Dorling, J. L., Champagne, C. M., Apolzan, J. W., Greenway, F. L., Cardel, M. I., Foster, G. D., & Martin, C. K. (2023). The Personalized Nutrition Study (POINTS): evaluation of a genetically informed weight loss approach, a Randomized Clinical Trial. Nature communications, 14(1), 6321.

-Johnston, B. C., Kanters, S., Bandayrel, K., Wu, P., Naji, F., Siemieniuk, R. A., Ball, G. D., Busse, J. W., Thorlund, K., Guyatt, G., Jansen, J. P., & Mills, E. J. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. JAMA, 312(9), 923–933.

-Barnard, N. D., Cohen, J., Jenkins, D. J., Turner-McGrievy, G., Gloede, L., Green, A., & Ferdowsian, H. (2009). A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. The American journal of clinical nutrition, 89(5), 1588S–1596S.

-Sacks, F. M., Bray, G. A., Carey, V. J., Smith, S. R., Ryan, D. H., Anton, S. D., McManus, K., Champagne, C. M., Bishop, L. M., Laranjo, N., Leboff, M. S., Rood, J. C., de Jonge, L., Greenway, F. L., Loria, C. M., Obarzanek, E., & Williamson, D. A. (2009). Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. The New England journal of medicine, 360(9), 859–873.