Zelfs kleine verbeteringen in fitheid bij hartrevalidatie zorgen voor vermindering van sterfterisico

De levensverwachting van hartpatiënten stijgt als gevolg van hartrevalidatie, vooral bij de minst fitte patiënten, stelt Dr. Billie-Jean Martin op het Canadese Cardiovasculaire Congress 2011.

“Ongeacht hoe fit de patiënt is, zitten er grote voordelen aan een hartrevalidatie programma” zegt Dr. Martin, hartchirurg in opleiding en promovendus bij het Libin Cardiovascular Institute van de Universiteit van Calgary. “Patiënten die de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid op zich nemen en hun gezondheid kunnen verbeteren, kunnen zichzelf langer in leven houden.”

Een interessant gegeven is dat de grootste gezondheidsvoordelen werden behaald door de minst fitte mensen in het programma. “Voor hun hadden zelfs kleine verbeteringen in hun conditie een grote impact op hun levensverwachting. Je hoeft dus niet in goede conditie te verkeren om mee te doen aan hartrevalidatie. Sterker nog, hoe slechter de conditie hoe meer voordelen men er van heeft.”

In de studie waarop Dr. Martin z’n uitspraken baseert, werden 2867 mensen met coronaire hartziekten onderzocht tussen 1996 en 2010. Tijdens de intake werden lichaamsgewicht, bloeddruk, middelomvang, bloedglucose en cholesterol gemeten en om de fitheid te bepalen werd er een VO2 max test afgenomen op een loopband. Op basis van de resultaten van de VO2 max test werden de deelnemers op basis van fitheid ingedeeld in 3 groepen. Slechte conditie, gemiddelde conditie of goede conditie, gebaseerd op gestandaardiseerde normen.

Na de intake volgden de deelnemers een 12 weken durend revalidatieprogramma, waarin ze hun voorgeschreven medicatie innamen en regelmatig aerobe- en krachttraining uitvoerden, aangevuld met rekoefeningen. Daarbij volgden ze educatie bijeenkomsten waar ze leerden om gezonder te eten en beter met stress om te gaan. Na de 12 weken en een jaar werd de loopband test opnieuw uitgevoerd.

De resultaten lieten zien dat hoe fitter de persoon was, hoe lager het risico was dat deze zou overlijden in de volgende 15 jaar. “We ontdekten dat je fitheid kan voorspellen hoe goed het met je gaat op de lange termijn.” zegt Dr. Martin. “Hoe fitter je bent, hoe minder kans je hebt om te sterven.”

Ondanks de goede resultaten van leefstijlprogramma’s waarin de patiënten zowel getraind worden als informatie over voeding en andere onderwerpen krijgen, worden deze programma’s nog veel te weinig voorgeschreven door artsen. Een ander probleem volgens Dr. Martin is de aanwezigheid van patiënten als ze zijn doorverwezen. Ongeveer de helft van de doorverwezen patiënten komt opdagen. Vooral ouderen en inactieven zijn het minste aanwezig terwijl zij er het meeste baat bij hebben. Ondanks alle bemoedigende resultaten is er nog een lange weg te gaan.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp