Zittende leefstijl en risico op diabetes

Onzerzoekers van de afdeling Health Sciences and Cardiovascular Sciences van de Universiteit van Leicester hebben aangetoond dat vrouwen die vooral zitten gedurende de dag een groter risico hebben om de vroege metabole voortekenen voor diabetes type 2 te laten zien dan mensen die actiever zijn.

Het team van onderzoekers ondervroegen 500 mannen en vrouwen van 40 jaar en ouder over hoeveel tijd ze zittend doorbrengen gedurende een week en koppelden deze gegevens aan specifieke bloedwaarden die kenmerkend zijn voor metabole stoornissen en diabetes. Ze vonden dat vrouwen die meer tijd zittend doorbrengen hogere insuline concentraties in het bloed hadden. Daarnaast vonden de onderzoekers hogere concentraties C-reactive protein en andere chemische stoffen die worden geproduceerd door buikvet, zoals leptine en interleukine-6, wat een indicatie kan zijn voor ontstekingsprocessen die kunnen leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.

Deze studie, gepubliceerd in the American Journal of Preventive Medicine, liet zien dat er een verband is tussen de zittend doorgebrachte tijd en het risico op het ontwikkelen van diabetes, en dat dit verband sterker is bij vrouwen dan bij mannen. De studie kon niet aangeven waardoor dat verschil veroorzaakt werd, hoewel men suggereerde dat vrouwen meer snoepen tussendoor wanneer ze zitten, of omdat mannen als ze in beweging komen, meer robuuste activiteit vertonen.

Dr. Thomas Yates die de studie leidde zegt: “Deze studie levert belangrijk nieuw bewijs dat zittend doorgebrachte tijd een negatieve invloed heeft op de insulinegevoeligheid en chronische ontstekingsprocessen in het lichaam, bij vrouwen. Bovendien hebben we ontdekt dat dit effect niet wordt tegengegaan door training. Dit geeft aan dat vrouwen die de nationale beweegnormen van 30 minuten matig intensieve inspanning per dag, nog steeds hun gezondheid in gevaar brengen als ze de rest van de dag zittend doorbrengen.”

“Vrouwen in de gelegenheid stellen minder te zitten kan een belangrijke factor zijn om chronische aandoeningen te voorkomen. En onderzoek naar de effecten van verminderde zittijd zijn dan ook noodzakelijk om deze hypothese te bevestigen.”

Dr. Yates voegt toe: “Als deze resultaten gerepliceerd kunnen worden, kan dat belangrijke gevolgen hebben voor leefstijl aanbevelingen, gezondheidszorg beleid en gedragsveranderende interventies, omdat er word aangegeven dat als vrouwen minder zitten, ze veel minder risico lopen op chronische aandoeningen.”

Bron: Fitness Science

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram