Informatie en Contact

Welkom op Fitness-Science.nl!

Mijn naam is Roderick Voordouw en in het dagelijks leven werk ik als Bewegingswetenschapper, docent inspanningsfysiologie, en (medisch) personal trainer. Tijdens mijn werk kom ik vaak mensen tegen die denken op een goede en veilige manier te trainen maar het ondertussen op de verkeerde manier aanpakken. De oorzaak hiervan is dat fitness zich de laatste decennia heeft ontwikkeld van een sport die in kleine sportschooltjes werd bedreven door bodybuilders tot een sport waarin iedereen overal terecht kan in high tech en luxe fitnesscentra. De theorie achter een groot deel van de trainingen is ondanks de professionalisering voor een groot deel achter gebleven, waardoor men vaak traint op een minder effectieve of zelfs gevaarlijke manier. Dit gebeurt ondanks dat de wetenschap tegenwoordig bevestigt dat fitness een erg belangrijke rol speelt in een gezonde leefstijl en er daardoor veel onderzoek wordt gedaan naar effectieve trainingsmethodes.

Het doel van deze website is om deze wetenschappelijke bevindingen te vertalen naar de praktijk en om de achtergrond van verschillende trainingsmethoden te verduidelijken. Fitness kan, mits het goed wordt toegepast, een van de meest effectieve hulpmiddelen zijn bij het bereiken van een gezond lichaamsgewicht, in het voorkomen of behandelen van vele chronische aandoeningen die in de westerse wereld steeds meer voorkomen en dus essentieel is voor een gezonde leefstijl. Bovendien kan fitness voor vrijwel alle sporten ondersteunend werken en is op het individu aan te passen zodat iedereen op de meest effectieve manier kan trainen.

Over mij:

Nadat ik in 1998 ben begonnen met trainen in een kleine sportschool, ben ik steeds geïnteresseerder geraakt in het verband tussen training en trainingseffecten. In het begin zoals velen zijn begonnen, trainde ik om wat te doen aan conditie, kracht en uiterlijk. Maar na verloop van tijd, vele jaren trainen verder en dankzij alle stof behandeld op de universiteit, begreep ik steeds beter wat trainen voor de gezondheid kan betekenen. Toen ik naar een ander fitnesscentrum overgestapte, kreeg ik daar een bijbaan als fitness instructeur aangeboden waardoor ik m’n kennis in de praktijk kon toepassen. En hoewel het eerst lastig was om mensen duidelijk te maken waarom ze een bepaalde training moesten volgen, werd het al gauw makkelijker. Bovendien merkte ik dat veel mensen nog trainden op manieren waarvan 10-15 jaar terug al is aangetoond dat dit ineffectief is, of zelfs averechts werkt. Er gaat dus iets mis met de vertaalslag van de wetenschap naar de praktijk. Als gepassioneerd fitnessatleet wil ik de meest effectieve training waardoor ik optimaal kan presteren en gezond blijf. Als trainer en instructeur streef ik de beste schema’s na voor mijn klanten. Dit bereik ik door gebruik te maken van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken over training en probeer deze zo goed mogelijk te vertalen naar de praktijk. Om een groter publiek te bereiken heb ik de site Fitness-Science.nl opgericht zodat mensen een beter begrip hebben waarom trainen zo belangrijk is voor de gezondheid. En natuurlijk zodat iedereen effectiever en veiliger gaat trainen.

Daarnaast heb ik meegewerkt aan het schrijven van artikelen over fitness, training en leefstijl in bladen als de Women’s Health, Jacky, Vogue, Red Magazine en Sport & Fitness Magazine.

Opleidingen:

Master of Science (MSc.) Human Movement Sciences (Vrije Universiteit Amsterdam)

Bachelor of Science (BSc.) Bewegingswetenschappen (Vrije Universiteit Amsterdam)

Propedeuse Geneeskunde (Vrije Universiteit Amsterdam)

Medical Fitness Instructor (Fysio Physics)

Personal Trainer (Fysio Physics)

Voedingsadviseur (Fysio Physics)

Bootcamp Trainer Level 1 en 2 (The Bootcamp Club)

Personal Coaching (Fysio Physics)

Personal Training (Soda BodyFit)

Funxtion Trainer Move It! (Funxtion)

Funxtion Trainer Cross! (Funxtion)

Powerlifting (Dutch Strength)

Please follow and like us:

2 Responses to Informatie en Contact

  1. Ralf schreef:

    Bedankt voor deze informatieve site,

    Als fietser met beperkte trainingstijd en mogelijkheid, verwacht ik veel met uw informatie te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram