Afvallen of een Betere Lichaamssamenstelling: Wat is Belangrijker?

Afvallen of een Betere Lichaamssamenstelling: Wat is Belangrijker?

Het overgrote deel van de mensen die slanker willen worden of hun gezondheid willen verbeteren, streven naar gewichtsverlies door te diëten, een goed trainingsplan of beide. Vaak stelt men als doel een bepaalde hoeveelheid gewicht kwijt te raken. Anderen gebruiken huidplooimeters of andere methoden om hun vetpercentage vast te stellen en laten de weegschaal links liggen. Maar welke van deze twee methodes geeft het beste weer of iemand zijn of haar doel aan het bereiken is?

Het voordeel van een doel uitdrukken in een bepaalde hoeveelheid gewicht dat er af moet is dat lichaamsgewicht makkelijk te meten is. Deze methode geeft echter geen inzicht in waardoor de afname in gewicht wordt veroorzaakt. Afvallen kan naast vetverlies ook door verlies van vocht of spiermassa of een combinatie van deze worden veroorzaakt. Het meten van de lichaamssamenstelling maakt het mogelijk om veranderingen in de relatieve hoeveelheid vet bij te houden tijdens diëten en/of een trainingsprogramma gericht op afvallen. Veranderingen in lichaamssamenstelling geven beter veranderingen in iemands gezondheid of fitheid weer dan veranderingen in gewicht. Zoals eerder gezegd, gewichtsverlies kan ook veroorzaakt worden door verlies in spiermassa. Dit zorgt niet alleen voor een daling in kracht en fitheid, maar verlaagt ook de ruststofwisseling, wat (blijvend) afvallen veel moeilijker maakt.

Voorbeeld:

Meneer 1 en Meneer 2 voordat ze starten met afvallen: 

Tabel 1 Meneer 1 en Meneer 2
Leeftijd 25 jaar
Lengte 1,82m
Gewicht 90kg
BMI 27,2 (Overgewicht)
Vet Percentage 25% (Overgewicht)
Vetmassa 22,5kg
Vetvrije Massa 67,5kg

 

Persoon 1 en Persoon 2 volgende verschillende afvalmethodes en de resultaten staan in Tabel 2: 

Tabel 2 Meneer 1 Meneer 2
Gewicht 82kg (-8kg) 88kg (-2kg)
BMI 24,8 (Gezond) 26,6 (Overgewicht)
Vetpercentage 23% (-2% Overgewicht) 18% (-7% Gezond)
Vetmassa 18,9kg (-3,6kg) 15,8kg (-6,7kg)
Vetvrije Massa 63,1kg (-4,4kg) 72,1kg (+4,7kg)

 

In dit voorbeeld kunnen we verschillende interessante dingen zien. Ten eerste viel Meneer 1 in totaal meer af en was na afloop niet meer te zwaar als men uitgaat van de BMI. Echter zijn vetpercentage nam niet veel af en hij is dan volgens de normen van vetpercentage nog steeds te zwaar. Dit beteken dat, hoewel hij wel wat vet is kwijtgeraakt, het gewichtsverlies voornamelijk wordt veroorzaakt door verlies in lichaamsvocht en spierweefsel.

Meneer 2 viel niet zoveel af, maar was wel in staat zijn vetpercentage behoorlijk te laten afnemen. Dit was genoeg om weer terug te keren naar de categorie gezond vetpercentage. De BMI daarentegen, die alleen van lengte en gewicht afhangt, classificeert hem nog steeds als te zwaar, ondanks dat het gezondheidsrisico als gevolg van te veel vetmassa aanzienlijk is afgenomen. Meneer 2 was in staat relatief veel vet kwijt te raken en zelfs wat spierweefsel op te bouwen. Dit laat hem er niet alleen beter uitzien dan Meneer 1, hij is daarbij een stuk gezonder.

Deze voorbeelden illustreren dat het beter is om te streven naar verbeteringen in lichaamssamenstelling dan naar gewichtsverlies alleen. Wanneer men spierweefsel opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt, zal er gezonder, atletischer uitzien en ook lichter ogen dan ze eigenlijk zijn. Spierweefsel heeft een hogere dichtheid dan vetweefsel, wat in het voorbeeld hierboven betekent dat Meneer 2, ondanks dat hij zwaarder is, er een stuk slanker uitziet dan Meneer 1.

Zie ook:

Is Cardiotraining de Beste Manier om Af te Vallen?

Vetverbranding Stimuleren met Behulp van Krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp