De gevaren van buikvet

Visceraal vet doorsnedeDe gevaren van buikvet 

Overgewicht en obesitas komt steeds vaker voor en veel mensen proberen af te vallen. Te veel vet is niet alleen vanuit esthetisch oogpunt een slecht teken, maar het heeft ook een grote negatieve invloed op onze gezondheid en is misschien wel een van de belangrijkste veroorzakers van welvaartsziekten in Nederland. In deze video bespreken we wat buikvet is, wat de gevaren van buikvet zijn en hoe je buikvet kan laten verdwijnen.


Wat is buikvet?
Het lichaam heeft verschillende plekken om vet op te slaan. Onder de huid, in de spieren en rondom de organen ofwel het buik- of abdominale vet. Dit staat ook bekend als het viscerale vet. Onderhuids vetweefsel is een vetopslag die vlak onder de huid zit. Deze is te pakken met een huidplooi en zorgt ervoor dat men er dik uitziet, maar brengt niet noodzakelijk gezondheidsnadelen met zich mee. Intramusculair vetweefsel ofwel vet in de spier is een energievoorraad waar de spieren makkelijker bij kunnen bij langdurige duurprestaties en heeft ook geen nadelige effecten op de gezondheid. Visceraal vet of buikvet zit rondom de organen.

Risico's buikvetDe gevaren van buikvet?
Een te grote hoeveelheid buikvet produceert stoffen die kleine ontstekingen veroorzaken in het gehele lichaam. Door deze ontstekingen raken weefsels in het hele lichaam beschadigd, waardoor verschillende aandoeningen kunnen ontstaan. Omdat de ontstekingen in het gehele lichaam plaatsvinden kunnen er ook vele verschillende weefsels beschadigd raken zoals bloedvaten, hart, lever, alvleesklier, spieren maar ook de hersenen. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en zelfs borst- of darmkanker maar ook psychologische aandoeningen als depressie.

Wat kan gedaan worden aan te veel buikvet?

Hoewel plaatselijk vetverlies niet te sturen is met een bepaalde oefening is het zeker mogelijk om de hoeveelheid buikvet te laten afnemen en zo de gezondheid te verbeteren. Dit kan door de volgende stappen te nemen:

Inactieve leefstijl aanpakken:

Beweeg gedurende de dag meer. Neem de trap vaker, ga fietsend naar het werk, school of sportschool. Ideaal gezien 30 minuten per dag op minstens vijf dagen per week. (Zie ook Nederlandse Norm Gezond Bewegen)

Krachttraining:

Het uitvoeren van krachttraining voor het hele lichaam is een goede methode die de hoeveelheid buikvet goed doet afnemen en ook helpt bij het afvallen. Zorg dat alle spiergroepen twee tot drie keer per week aan bod komen. 

Conditietraining:

Conditietraining en met name intensieve interval training is erg effectief om de stofwisseling te verbeteren en daarmee het buikvet te verminderen.

Gezonde voeding:

Gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid. Eet voldoende groenten en fruit en daarnaast onbewerkte producten. Vermijd bewerkt vlees (worst e.d.) gefrituurde waren koek en snoep.

 

Referenties
-Almadi, T., Cathers, I., Chow, C.M. Associations among work-related stress, cortisol, inflammation, and metabolic syndrome. Psychophysiology 2013, 50, 821-830.

-Ouchi, N., Parker, J.L., Lugus, J.J., Walsh, K. Adipokines in inflammation and metabolic disease. Nature Reviews Immunology 2011, 11, 85-97.

-Pedersen, K.P. Muscles and their myokines. The Journal of Experimental Biology 2011, 214, 337-346.

7 Responses to De gevaren van buikvet

 1. maus schreef:

  Hallo, ik heb een vraag. Ik ben 15 kg afgevallen. Daarna een volledige buikwandcorrectie. Het zag er mooi uit. Nu ben ik iets aangekomen. Was voor de operatie 71,3. Nu ben ik 73.
  Helaas is mijn buik plat, maar vanaf de navel is het weer erg bol . Ik lijk wel een ballon!
  De chirurg zegt dat ik nog moet afvallen. Het is vet onder mijn maag zegt hij. Maar het was eerst wel plat! En, hoe kunnen de 2 kg allemaal op mijn maag zijn gaan zitten?
  Zou heel graag antwoord willen. Ben er haasr depressief van, heb het zelf moeten betalen, €5100. Dan moet het ook goed zijn vind ik.
  Ik hoor graag uw mening, en even hoe ik het weg krijg.
  Mvg. A. Biljard.

 2. maus schreef:

  Ik bedoel, hoe ik het eventueel weg krijg.

 3. Sander schreef:

  Ha admin,

  Duidelijk stuk. Ik snap dat een visceraal vet waarde tot 12 nog binnen de gezonde ratio valt. Wat ik alleen niet zo goed snap is de eenheid die dit meet. 5 wat precies? 5 bananen? 5 kilo buikvet? 5%? Kunnen jullie me dit uitleggen?

  Met vriendelijke groet,

  Sander

  • admin schreef:

   Beste Sander,

   die waarde van visceraal vet op de weegschalen die in de sportschool staan zijn eigenlijk eenheidsloos. Daarnaast is zo’n weegschaal niet in staat in je buik te kijken zoals een MRI of DEXA scan wel kan. Hij leidt dat alleen af van het door de weegschaal ingeschatte vetpercentage en meet het niet direct. Kortom een zinloze waarde. Nuttiger is het om te kijken naar zowel vetpercentage met de huidplooimeter en de middelomvang. Als de middelomvang te hoog is, geeft dit meestal al een goede indicatie dat er ook nog te veel visceraal vet is. Als daarnaast het vetpercentage ook te hoog is, is het natuurlijk duidelijk, beide te hoog. Maar als het vetpercentage gezond is en de buikomvang te groot, dan kan er ook sprake zijn van te veel visceraal vet.

 4. Roel schreef:

  De meters op basis van impedantie geven geen juiste informatie over visceraal vet.
  Wanneer je echt het visceraal vet wilt weten kun je ook naar locaties gaan waar een DEXA scan of een MRI gedaan kan worden. Er zijn bedrijven die zich gespecialiceerd hebben in het meten van visceraal vet. Zo kun je bv bij een Dexa-scan een rapport ontvangen met daarin de verdeling van vet, botten en spieren en dit ook in de tijd vergelijken (wanneer je opnieuw laat meten na enkele maanden).

  • admin schreef:

   DEXA en MRI zijn de enige twee methoden waarbij de hoeveelheid vet én de locatie (dus of het buikvet en hoeveel) nauwkeurig bepaald kunnen worden. Echter heeft dit helaas ook een prijskaartje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp