Diabetes en trainen: Is het verstandig?

Diabetes en trainen: Is het verstandig?

Het is voor iedereen goed om regelmatig te trainen, dit geldt zeker voor diabetici. Uiteraard moet er wel rekening gehouden worden met de bloedsuiker. Diabetici die goed zijn ingesteld en beginnen met trainen moeten rekening houden met een hoger energieverbruik en dus daarop hun voeding en medicijn- of insulinegebruik aanpassen. Zowel mensen met diabetes type 1 als type 2 hebben veel baat bij een gestructureerd trainingsschema met zowel krachttraining als cardiotraining. Belangrijk hierbij is dat het schema niet te lang duurt ivm. dalende bloedsuiker tijdens training en dat het voldoende intensief is.

Wanneer iemand met diabetes mellitus type 2 goed traint zal niet alleen de spierkracht en het uithoudingsvermogen toenemen, maar ook het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zal afnemen. Daarnaast kan de gevoeligheid voor insuline weer toenemen, waardoor de gevolgen van diabetes, vooral bij type 2 diabetes, minder snel voorkomen of zelfs geheel voorkomen worden wanneer men op tijd start.

Door de toename van insulinegevoeligheid kan ook de hoeveelheid medicijnen die men nodig heeft verminderen en soms (vooral bij beginnende diabetes type 2) kan er zelfs helemaal mee gestopt worden.

Natuurlijk moet het verminderen van medicijnen uitsluitend in overleg met de arts gebeuren. Echter heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat er trainen en met name kracht- en cardiotraining, grote positieve effecten voor de gezondheid hebben voor diabetici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp