Feit of Fabel: Vetverbranding begint na 20 minuten trainen

Feit of Fabel: Vetverbranding Begint na 20 Minuten Trainen

Vaak hoort men dat de vetverbranding pas begint na 20 minuten achter elkaar trainen. Het zou dus om op een gezonde manier af te vallen en de vetverbranding te stimuleren noodzakelijk zijn om veel meer dan 20 minuten te trainen. Echter heeft een ruime hoeveelheid onderzoek aangetoond dat om vet te verliezen, het helemaal niet noodzakelijk is om zo lang te trainen.

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten zijn korte, zeer intensieve trainingen zelfs effectiever om af te vallen en vet te verliezen, dan langdurige en daardoor laag intensieve trainingen. Bovendien streeft het lichaam er naar vet de belangrijkste bron van energie te laten zijn omdat het dit in veel grotere voorraad heeft dan koolhydraten. Van koolhydraten (suikers), hebben we maar een beperkte voorraad die in tegenstelling tot bij vetverbranding, ook voor energie bij hogere inspanningsniveaus kan zorgen. Helaas is de voorraad koolhydraten beperkt tot zo’n 20 minuten redelijk intensieve training bij ongetrainde mensen, tot wel 60-90 minuten bij goed getrainde marathonlopers. Deze voorraad van 20 minuten is dan ook de oorzaak van het fabel dat men denkt pas na 20 minuten vet te verbranden.

In realiteit zal er tijdens training en inspanning al vanaf de eerste seconde een bepaalde hoeveelheid vet worden verbrand en indien de trainingsintensiteit het toelaat, zal de vetverbranding volledig op gang komen binnen één tot drie minuten (afhankelijk van hoe getraind iemand is) de energielevering voor z’n rekening nemen.

Indien de trainingsintensiteit te hoog is, zal de energie in toenemende mate geleverd worden door koolhydraten en er uiteindelijk, indien de intensiteit hoog genoeg is, zelfs geen vetten worden verbrand tijdens de training. De hoge trainingsintensiteiten zijn echter wel effectiever om af te vallen omdat het energieverbruik na het trainen verhoogd is en er relatief ook meer vet wordt verbrand in rust in de periode na een intensieve training.

Kortom het lichaam streeft ernaar om altijd zoveel mogelijk energie uit vet te leveren tenzij het niet anders kan. Trainingen op hoge intensiteit vergroten dit vermogen en maken het makkelijker om af te vallen en vet te verbranden. Langdurig trainen op lage intensiteit werkt uiteraard ook om af te vallen. Echter zal het afvallen minder snel gaan dan wanneer men op hoge intensiteit traint omdat het lichaam veel minder hoeft aan te passen. Daarnaast kost het uiteraard veel meer tijd. Langdurige conditietraining is dan ook vooral nuttig ter voorbereiding van evenementen als de Dam tot Dam loop of een halve of hele marathon.

Zie ook:

Interval Training: Wat zijn de Voordelen en Hoe Pas Ik Het Toe?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram