Rust tussen series bij krachttraining

Rust tussen series bij krachttraining

De rust tussen de series is erg belangrijk omdat deze mede samenhangt met het trainingsdoel. Hoe korter de rust tussen de series, hoe meer het accent op het uithoudingsvermogen van de betrokken spier(en) wordt gelegd. Dit is belangrijk voor mensen die een groter uithoudingsvermogen nodig hebben in hun spieren zoals vechtsporters.

Hoe langer de rust tussen de series, hoe beter de spieren kunnen herstellen en hoe zwaarder er getraind wordt. Dit wordt vooral gedaan door mensen die trainen voor krachtevenementen als Powerliften of gewichtheffen.

Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Als men lang rust houdt, in de orde van meer dan 1,5 tot wel 5 minuten, kan men met hogere weerstand of gewicht trainen en het lichaam mogelijk net de prikkel geven om weer een stap verder te komen qua spierkracht. Wanneer men traint met een erg korte rust, vooral als het 10 sec of minder is, maakt het lichaam o.a. meer groeihormoon aan, wat in feite het lichaam jonger houdt. Ook neemt door zo’n soort training het lokale spieruithoudingsvermogen toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp