Hoe lang mag een training duren en waar kan ik rekening mee houden?

Hoe lang mag een training duren en waar kan ik rekening mee houden?

Er wordt vaak gedacht dat hoe langer men traint en hoe meer men doet, hoe beter het resultaat zal zijn. Hoewel hier natuurlijk een kern van waarheid in zit, kan men ook te veel doen of te lang trainen. Dit heeft vooral te maken met hoeveel brandstof het lichaam nog over heeft om goed te kunnen trainen. Wanneer men de glycogeen voorraad leeg heeft getraind, kan men een goede trainingsintensiteit niet meer volhouden en zal spierweefsel zelfs worden afgebroken wanneer men te lang doorgaat. Dit merkt men vooral als men tijdens trainen opeens minder puf heeft.

Normaal gesproken heeft het lichaam een voorraad glycogeen die voldoende is voor een training van ongeveer 45-60 minuten. Bij goed getrainde sporters kan dit zelfs 90 minuten zijn. Het is dus belangrijk dat de totale trainingsduur in de fitness maximaal 60-75 minuten is (fitness is geen constante duurbelasting, maar meer een piekbelasting met rust erin meegerekend, vandaar dat deze tijdsduur langer is). Langer trainen is wel mogelijk, maar zorg dan voor extra energie, bijvoorbeeld in de vorm van een sportdrank of andere snel opneembare koolhydraten.

Bovendien maakt het lichaam tijdens inspanning het stresshormoon cortisol aan. Wanneer dit in te grote mate wordt aangemaakt en niet de kans krijgt om weggewerkt te worden door rust doordat men te vaak te lang traint, kan het chronisch verhoogd raken. Dit wordt gezien als 1 van de oorzaken van overtraining. Een chronisch verhoogde cortisol spiegel breekt spierweefsel juist af, zodat het trainingseffect teniet wordt gedaan of trainen het lichaam steeds verder afbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp