Waar moet je op letten met het trainen bij obesitas?

Waar moet je op letten met het trainen bij obesitas?

Obesitas, een ernstigere vorm van overgewicht, wordt vastgesteld bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 30. Obesitas vergt niet noodzakelijk een volledig andere aanpak dan overgewicht, maar er zijn wel enkele punten waar men rekening mee moet houden tijdens training. Lees hieronder verder over waar je op moet letten met het trainen bij obesitas.

Veel mensen met obesitas hebben door te weinig beweging en te veel verkeerde voeding een abnormale stofwisseling. Hierbij wordt het steeds moeilijker  om vetten te verbranden. M.a.w. naarmate het overgewicht toeneemt wordt het ook steeds moeilijker om op een gezonde manier af te vallen omdat er geen vet verbrandt kan worden en alleen koolhydraten voor energie zorgen.

Om het lichaam weer te ‘leren’ om vet te verbranden, kan men dit tegengaan door regelmatig op hoge intensiteit cardio- of intervaltraining uit te voeren. Hierdoor verbrandt het lichaam voornamelijk koolhydraten, maar krijgt het lichaam ook het signaal om zuiniger met koolhydraten om te gaan en dit alleen tijdens inspanning te gebruiken en de rest van de tijd in rust over te schakelen op vetverbranding. Dit is essentieel om de stofwisseling weer normaal te laten verlopen en veilig af te vallen.

Daarbij kan het ook voorkomen dat het dagelijks energieverbruik is verlaagd door verminderde (actieve) spiermassa. Om dit tegen te gaan, is het natuurlijk verstandig om spierversterkende krachttraining uit te voeren zodat, als het ware de, motor groter wordt en het energieverbruik gedurende de dag en de capaciteit tot vetverbranding stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp