Wat houdt de Body Mass Index of BMI precies in?

Wat houdt de Body Mass Index of BMI precies in?
De Body Mass Index of BMI (ook wel Quetelet index genoemd) is een algemene maat om aan te geven of iemand een gezond gewicht heeft. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kg te delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat ofwel: (gewicht/(lengte)2. Het getal dat hiermee berekend wordt geeft een indicatie van of iemand een gezond gewicht heeft of niet.
BMI score
Classificatie
<18,5
Ondergewicht
18,5-24,9
Gezond gewicht
25-30
Overgewicht
>30
Obesitas

Hierbij moet worden opgemerkt dat er hierbij wordt uitgegaan van gemiddelde mensen. Zodra iemand die aan krachttraining doet wat meer spiermassa heeft opgebouwd, is de kans groot dat deze persoon een hoge BMI score heeft, omdat de BMI alleen kijkt naar gewicht en niet waar dat gewicht uit is opgebouwd. Wanneer iemand een hoger dan gemiddelde spiermassa heeft in combinatie met een hoge BMI is er dan ook geen sprake van extra risico voor de gezondheid. Andersom kan het ook voorkomen dat iemand die erg inactief is, een relatief lage spiermassa en relatief veel vet, maar desondanks een gezonde BMI heeft. In deze situatie is het risico voor de gezondheid wel verhoogd.

De BMI (of het lichaamsgewicht) zegt dus vrij weinig over of iemand een gezonde lichaamssamenstelling heeft. Het vetpercentage is daarvoor een betere maat. Hieraan kan men meteen zien of iemand te veel of te weinig vet heeft en of er risico’s zijn voor de gezondheid. De tegenwoordig veel voorkomende ‘welvaartsziekten’ als hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 worden (mede) veroorzaakt door te veel vet. De richtlijnen voor vetpercentage volgens het American College of Sports & Medicine zijn als volgt:

 

Classificatie

Mannen

Vrouwen

Ongezond laag

<5%

<12%

Topsporter

5-7%

12-14%

Uitstekend

7-10%

14-18%

Goed

10-16%

18-22%

Acceptabel

16-19%

22-26%

Grensgeval

19-24%

26-31%

Ongezond hoog

>24%

>32%

Zie ook:

-Afvallen of een Betere Lichaamssamenstelling: Wat is Belangrijker? 

-Body Mass Index (BMI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp