Wat is Beter: Lat Pull-Down met stang voor of achterlangs?

Wat is de Lat Pull-down? 

Lat Pull-Down variantenDe Lat Pull-down is een oefening voor de rugspieren. Met name de m. latissimus dorsi (brede rugspier) wordt hiermee getraind, maar ook de m. biceps brachii (biceps), m. brachialis en zelfs het achterste gedeelte van de m. deltoideus (schouderspier) wordt ermee getraind. De Lat Pull-down met stang kan op meerdere manieren uitgevoerd worden, maar wordt meestal op één van twee manieren uitgevoerd: met de stang voorlangs en met de stang achterlangs. Maar welke variant is het beste?

 

 

 

Er zijn meerdere studies uitgevoerd naar de verschillende varianten van de Lat Pull-down. Uit deze onderzoeken bleek dat in vergelijking met de stang voorlangs de stang achterlangs naar beneden trekken leidt tot:

-Minder spieractivatie in o.a. de m. latissimus dorsi.

-Een lager maximaal trainingsgewicht tijdens de oefening.

-Een kleinere range of motion.

Zowel voor spiergroei als het ontwikkelen van meer spierkracht zijn spieractivatie, trainingsgewicht en range of motion erg belangrijk. De variant van de Lat Pull-down waarbij de stang voorlangs naar beneden wordt getrokken is dus veel effectiever hiervoor.
Ontstoken pees supraspinatus

Risico’s Lat Pull-down achter de nek
De Lat Pull-down achter de nek zorgt ervoor dat pezen en spieren van de rotator cuff klem komen te zitten en daardoor kunnen gaan ontsteken en er impingement ontstaat. Bij impingement zitten zoals de naam al aangeeft spieren en pezen klem tussen het opperarmbeen en het dak van het schouderblad en/of de bijbehorende slijmbeurs (Acromion zie ook illustratie). Impingement zorgt ervoor dat bewegingen in de schouder beperkt en pijnlijk worden.

Conclusie en advies:

Een Lat Pull-down waarbij de stang achter het hoofd wordt gebracht levert extra risico op blessures en is minder effectief en niet functioneel. De Lat Pull-down met de stang voorlangs is een veiligere en effectievere methode.

Zie ook:

De Beste Borstpier Oefeningen: Welke zijn het Effectiefst?

Referenties:

-Lusk, S.J., Hale, B.D., Russel, D.M. Grip Width and Forearm Orientation Effects on Muscle Activity During The Lat Pull-Down. Journal of Strength and Conditioning Research 2010, 24, 7, 1895-1900.

-Signorile, J.E., Zink, A.J., Szwed, S.P. A Comparative Electromyographical Investigation of Muscle Utilization Patterns Using Various Hand Positions During the Lat Pull-Down. Journal of Strength and Conditioning Research 2002, 16, 4, 539-546.

-Sperandei, S., Barros, M.A.P. Silveira-Júnior, P.C.S., Oliveira, C.G. Electromyographic Analysis of Three Different Types of Lat Pull-Down. Journal of Strength and Conditioning Research 2009, 23, 7, 2033-2038.

2 Responses to Wat is Beter: Lat Pull-Down met stang voor of achterlangs?

 1. Matthijs Vredeveld schreef:

  Beste,

  Mooi en duidelijk filmpje! Ik ben docent fitness bij het keuzevak fitness en ik zeg dit al jaren, maar de wetenschappelijkheid hiervan ontbrak mij.
  Ik ga dit filmpje laten zien aan mijn studenten! Bedankt!

  Groeten, Matthijs

  • admin schreef:

   Beste Matthijs,

   Graag gedaan en dank je voor het toepassen in de praktijk.

   Met vriendelijke groetm

   Roderick Voordouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp