Wat is het gevaar van te veel trainen?

Wat is het gevaar van te veel trainen?

Training is normaal gesproken een prikkel waarvan het lichaam moet herstellen en door dit herstel fitter en/of sterker wordt als gevolg van supercompensatie. Dankzij een goede training wordt er o.a. meer groeihormoon aangemaakt dat zorgt voor opbouw, herstel en verjonging van spieren en andere weefsels.

Hoe meer men traint en hoe hoger de intensiteit van de trainingen hoe groter het resultaat zal zijn. Echter is dit niet altijd het geval. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan men door te veel trainen het lichaam juist afbreken in plaats van het te versterken. Dit kan voorkomen wanneer men dagelijks of zelfs twee keer per dag krachttraining zou doen. Dit is echter zeldzaam omdat krachttraining hormonen die zorgen voor herstel en opbouw van weefsels als groeihormoon en testosteron juist stimuleert en de training vaak te intensief is om lang uit te blijven voeren.

Met cardiotraining kan het vaker voorkomen omdat dit vaak langer wordt volgehouden, waardoor er meer stresshormonen waaronder cortisol worden aangemaakt . Dit zorgt voor spierafbraak en een slechter functionerend immuunsysteem. Bovendien wordt er veel minder groeihormoon aangemaakt als gevolg van cardiotraining, dus na de training is er ook minder capaciteit voor herstel. Men wordt dus zwakker, minder belastbaar en bovendien wordt men vatbaarder voor infecties. Dit kan gebeuren wanneer men meer dan 6-10 uur per week aan conditietraining uitvoert, zoals hardlopen en fietsen, maar ook veel groepslessen of cardiotraining in het fitnesscentrum.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram